Gradilište olimpijskog bazena u Mostaru “oživjelo”, mašine rade pod svjetlima reflektora

Preporučujemo

Konačno je “oživjelo” gradilište budućeg olimpijskog bazena na lokalitetu Južnog logora, koje je prolongirano u više navrata. U to se uvjerila i ekipa portala Klix.ba prilikom obilaska terena, gdje smo zatekli građevinske mašine i radnike kompanije Hering.

Kao bi zakašnjele radove nadoknadili i ispoštovali rok za završetak radova, krenuli su ubrzanom dinamikom, pa se tako radovi na ovom važnom infrastrukturnom objektu već sada izvode iza 16 sati pod svjetlima reflektora.

- -

Radovi na budućem olimpijskom bazenu u Mostaru pod svjetlima reflektora

Podsjetimo da se izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru više od godinu dana bombastično najavljuje kao jedan od izuzetno važnih kapitalnih projekata, koji će biti od velikog značaja za čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Između izvođača radova i Grada Mostara 6. septembra ove godine sklopljen je ugovor prema kojem radovi moraju početi u roku od 30 dana, od dana potpisivanja, ali su ti rokovi probijeni.

Gradonačelnik Mostar Mario Kordić je objasnio kako je razlog tome izmještanje objekta u kojem je bilo smješteno Udruženje za podršku djeci sa intelektualnim i kombinovanim poteškoćama Sunce koje je tražilo dodatno vrijeme za preseljenje u nove prostorije.

- -

Naglasio je kako u tom kašnjenju ne vidi nikakva problem, jer kako je naveo u više navrata, kad radovi krenu više neće biti stajanja dok se ne završe.

Inače, u Gradskoj vijećnici Mostara 6. septembra su gradonačelnik Mostara Mario Kordić, direktor Direkcije za izgradnju Kulturno sportskog centra u Mostaru Edin Prašo i direktor građevinske firme Hering iz Širokog Brijega Ladislav Bevanda, potpisali ugovor za izvođenje prve faze radova koja podrazumijeva izgradnju konstrukcije, krova i fasade.

Stavljanjem svog potpisa na višemilionski ugovor, oni su zagarantirali da će se ugovoreni dio radova realizovati u roku od 18 mjeseci od ulaska u radove, koji po zakonu moraju početi najdalje u roku od 30 dana, odnosno do 6. oktobra ove godine.

Direktor građevinske firme Hering d.d. Široki Brijeg Ladislav Bevanda je tada kazao kako će njegova kompanija nastojati da napravi sve u skladu sa potpisanim ugovorom.

Podsjetimo da su u augustu prošle godine čelnici Mostara i Vlade Federacije uz svečanu ceremoniju ozvaničili početak radova na lokalitetu Južni logor, kad je na teren izvezen bager uz koji su se zvaničnici fotografirali, a nakon toga se na terenu ništa nije radilo.

Naknadno je objašnjeno da je glavni projekat kasnio zbog određenih korekcija, nakon čega je raspisan konkurs za odabir izvođača radova na prvoj fazi olimpijskog bazena u vrijednosti od 15 miliona KM bez PDV-a.

Nakon potpisanog ugovora sa izvođačem radova, 15. septembra je počelo označavanje terena za radove, što je za mnoge bilo ohrabrujuće, ali činjenica da ni zaštitna ograda nije postavljena do kraja i da nisu počeli radovi u roku koji je zagarantovan, ponovno bude sumnju u cijelu priču.

Sredstva u iznosu od devet miliona KM su osigurana iz federalnog budžeta, ostatak iz gradske kase, a mostarski gradonačelnik je u više navrata kazao, kako će se financijska konstrukcija završiti bez problem, te kad radovi krenu da neće biti stajanja do završetka. Izgradnja olimpijskog bazena je investicija koja će premašiti 20 miliona KM i radit će se u dvije faze, a planirani rok izgradnje je dvije godine od uvođenja izvođača radova.

Najnovije

Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje sudbina

Pripadnici islamske vjeroispovijesti večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se, prema vjerovanju muslimana, ispisuje sudbina.Po takvimu Rijaseta Islamske zajednice...