- Advertisement -

Građanski savez traži reformu zdravstva u KS: Pacijenti na prvom mjestu

Preporučujemo

Građanski savez je zatražio od ministrice zdravstva Kantona Sarajevo Zilhe Ademaj da podnese izvještaj o Planu restrukturiranja i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo. Iz Građanskog saveza poručuju da su se velike najave o uštedama pokazale kao prazna obećanja, a da najavljena reforma nije osigurala nikakvu dodatnu podršku u radu – ni zdravstvenim radnicima, a ni bolju uslugu pacijentima.

“Ono što je nužno uraditi u narednih godinu dana je osigurati ‘put pacijenta’, kako bi svima u sistemu bio jasan raspored nadležnosti i poslova, te kako bi isti osigurao najbolji balans u opterećenju zdravstvenih radnika, a pacijentima ponudio najbržu i najkvalitetniju uslugu. Nema pomaka ni po pitanju rada sa zdravstvenim uslugama za djecu sa poteškoćama u razvoju, pitanje zdravstvene zaštite studenata se našlo u nekom međuprostoru svih reformi”, poručila je Elma Karišik, predsjednica GO GS i kandidatkinja za Skupštinu Kantona Sarajevo.

“Nije izvršena promjena u načinu finansiranja zdravstvenih ustanova i rasporeda koji bi se vezivao za obim i vrste usluga, neefikasno je provedeno – odnosno nije provedeno razgraničenje nadležnosti Opće bolnice “prim. dr. Abdulah Nakaš” i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Nadalje, nema strategije s ciljem ohrabrivanja mladog kadra da ostaje u KS, niti adekvatnih programa koji bi osigurali popunjenost i stalno stvaranje novih kadrova specijalističke struke”, dodaje Karišik.

“Mi u Građanskom savezu ostajemo posvećeni reformi zdravstvenog sektora u Kantonu Sarajevo, sa fokusom na zaštitu prava pacijenata. Ono što nećemo prihvatiti jeste da niko ne snosi odgovornost za propuste u zdravstvu, a posebno za propuštene prilike i neprovedene planove koje su sami ponudili i na njih se sami obavezali”, zaključuju iz GS-a.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bivšem ukrajinskom predsjedniku zabranjen izlazak iz zemlje

Bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku dvaput je zabranjeno napustiti Ukrajinu kako bi učestvovao na sastanku tijela NATO saveza u...