- Advertisement -

Gradonačelnica Rima najavila zabranu ulaska dizel vozila u centar grada

Preporučujemo

Gradonačelnica Rima Virginija Raggi najavila je da će u centru italijanskog glavnog grada biti zabranjen ulazak privatnim dizel vozilima od 2024. godine. Ona je to izjavila u ponedjeljak u Meksiku na sastanaku gradonačelnica iz svijeta okupljenih na skupu “Žene za klimu” (Wome4Climate), a objavljeno je na društvenim mrežama po njenom povratku u Rim.

“Od 2024. godine bit će zabranjeno korištenje dizel vozila u centru Rima” rekla je gradonačelnica, članica populističkog Pokreta pet zvjezdica (M5S).

Upotreba dizela opada već nekoliko godina u Evropi i u svijetu, što primorava proizvođače da se masovno vraćaju na motore na benzin i da ubrzaju razvoj vozila na električni pogon.

Financial Times prenio je prije dva dana da će italijansko-američki proizvođač Fiat Chrysler u junu objaviti da napušta dizel motore za svoja privatna vozila od 2022. godine zbog pada tražnje i rastućih troškova.

Njemački sud je jučer otvorio put zabrani vožnje starih dizel vozila u gradovima, piše federalna.ba.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Išerić: Milanović počinio krivično djelo napada na ustavni poredak BiH

Piše: Dr.sc. Enver Išerić Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, danas je najavio "vruću jesen u Bosni i Hercegovini" zbog posljednjih dešavanja oko...