Gradonačelnik Kijeva: Čeka nas najgora zima od Drugog svjetskog rata

Preporučujemo

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je da se ukrajinska prijestolnica suočava sa “najgorom zimom od Drugog svjetskog rata” nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu grada.

Stanovnici Kijeva moraju biti spremni za “najgori scenarij” nestanka struje pri niskim temperaturama, rekao je Kličko u intervjuu za njemački list Bild.

Ukoliko se to dogodi, istakao je, dijelovi glavnog grada morali bi biti evakuisani.

“Moramo se pripremiti i za najgori scenarij. To bi bilo u slučaju masovnih nestanka struje i da su temperature još niže. Tada bi dijelovi grada morali biti evakuisani, ali ne želimo da do toga dođe”, kazao je Kličko.

On je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da pokušava da prisili građane da napuste grad granatiranjem civilne infrastrukture.

“Putin želi da teroriše ljude, da ih natjera da se smrznu, bez svjetla, ali to se neće dogoditi. Moj utisak je da će ljudi biti samo odlučniji. Nećemo umrijeti niti bježati kako Putin želi”, poručio je Kličko.

Podsjećamo, Rusija je jutros pokrenula nove napade na glavni grad Ukrajine i druga područja, a meta su ključna infrastruktura te stambeni objekti.

U proteklim sedmicama intezivirani su napadi na ukrajinsku energetsku mrežu što dovodi do velikih problema u opskrbi i pružanju osnovnih usluga građanima.

Najnovije

Mostar: Tijelo državljanina Malezije koji je skočio sa Starog mosta u Neretvu još nije pronađeno

Tijelo državljanina Malezije koji je sa Starog mosta u Mostaru prošlog utorka skočio u Neretvi i nije isplivao, uprkos...