Granična policija BiH dobila opremu za provjeru dokumenata vrijednu 220.000 KM

23
Arhiva

Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine danas je uručena specijalistička oprema za provjeru dokumenata u vrijednosti od 220.000 KM koju je donirao Državni sekretarijat za migracije Švicarske.

Oprema je nabavljena uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Sve veći izazov za Graničnu policiju BiH predstavlja otkrivanje krivotvorenih ličnih dokumenata i lažnih identiteta. Donirana specijalistička oprema će doprinijeti borbi protiv različitih oblika krivotvorenja i zloupotrebe dokumenata, efikasnije zaštite državne granice i povećanju opće sigurnosti.

Oprema vrijedi 220.000 KMOprema vrijedi 220.000 KM

Donaciju je Draganu Kuliću, pomoćniku direktora za organizaciju i operacije Granične policije predala zamjenica direktorice za saradnju u Ambasadi Švicarske u BiH Chantal Felder.

Primopredaji je prisustvovao i Peter Van der Auweraert, šef misije IOM-a u BiH.

“Oprema za provjeru dokumenata će pomoći Graničnoj policiji da podigne nivo sigurnosti u zemlji. Ova donacija je pružena u okviru migracijskog partnerstva između BiH i Švicarske, koje naše dvije države uspješno održavaju od 2009. godine. Švicarska će nastaviti da podržava BiH u ovim izazovnim vremenima”, izjavila je Chantal Felder, zamjenica direktorice za saradnju.

Donirana specijalistička oprema će doprinijeti borbi protiv različitih oblika krivotvorenjaDonirana specijalistička oprema će doprinijeti borbi protiv različitih oblika krivotvorenja

Pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić, zahvalio je Državnom sekretarijatu za migracije Švicarske na donaciji.

“Pripadnici GPBiH suočeni su s povećanom razinom rizika u obavljanju svojih dužnosti, pogotovo za vrijeme migrantske krize, te je od suštinske važnosti da imaju dovoljno adekvatne opreme kako bi se učinkovitije zaštitila državna granica. Ovim putem zahvaljujem Državnom sekretarijatu za migracije Švicarske, kao i direktorici za suradnju u Ambasadi Švicarske u BiH Chantal Felder i Peteru Van der Auweraertu, šefu misije IOM-a u BiH, na doniranoj specijalističkoj opremi Graničnoj policiji BiH te vjerujemo da će se ovakva uspješna suradnja, kao i dosad, nastaviti”, istaknuo je
pomoćnik direktora Dragan Kulić.