Granična policija BiH: Svečana ceremonija polaganja zakletve kadeta

Preporučujemo

Granična policija BiH, 29. marta 2019. godine u Sarajevu, upriličila je svečanu ceremoniju polaganja zakletve Devete klase kadeta ove policijske agencije. Stotinu kadeta pohađalo je osnovnu policijsku obuku prvog nivoa u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje u Mostaru. Odbranivši završni rad, stekli su uvjete za čin „policajac“.

Direktor GPBiH  Zoran Galić, u obraćanju novim kolegama i prisutnim zvanicama, istaknuo je koliko je, trenutno, brojnih izazova za policijsku agenciju, na čijem je čelu važno kadrovsko pojačanje.

„Sigurno vam je poznato da se GPBiH susreće s problemom nedostatka kadrova i problemom povećanog priliva ilegalnih migranata, tako da će nam novih 100 policajaca dobro doći da osvježimo naše osoblje i donekle popunimo kapacitete.  Uvođenjem u naše redove dodatnih snaga, stvorit ćemo uvjete da efikasnije odgovorimo na trenutnu situaciju uzrokovanu neregularnim ulaskom migranata. Relevantne prosudbe ukazuju da će se u ovoj godini broj ilegalnih migranata, koji će pokušati ući u našu zemlju, povećati za oko 30 posto. Ova činjenica će predstavljati novu zadaću  i još veći izazov za GPBiH, ali i za čitavo bh. društvo. Ono što nas ohrabruje jeste činjenica da je u toku odabir još novih 100 kadeta“, kazao je Galić.

Budućim kolegama poželio je dobrodošlicu u redove GPBiH i kazao da su odabrali častan, zahtjevan i hrabar poziv te da moraju biti svjesni odgovornosti.

„Želim vam kazati da ćete se u svom radu morati uhvatiti u koštac s problemima koji se budu nametali. Ne sumnjam u vašu odlučnost i predanost da prihvatite sve profesionalne izazove. Ponosno nosite policijsku odoru i budite uzor svojoj obitelji i čitavom društvu. Vaša profesija je veoma značajna i zahtjevna, a od vas se očekuje da stalno radite na svom stručnom i profesionalnom usavršavanju“, poručio je Galić novim kolegama prilikom obraćanja.

Prisutnima se obratio i pomoćnik ministra sigurnosti BiH Ermin Pešto, koji je poželio dobrodošlicu kadetima.

„Danas je veoma važan dan, kako za GPBiH, tako i za vas buduće policijske službenice i službenike koji ste odabrali ovaj častan i odgovoran poziv. Obučeni policajci za nas predstavljaju veliko kadrovsko pojačanje, posebno u situaciji kada se BiH suočava s povećanjem sigurnosnih prijetnji koje se prije svega odnose na ilegalne migracije“, kazao je Pešto dodavši da je pred novim policajkama i policajcima velika odgovornost, ali i šansa da, kroz obavljanje poslova za koji su pripremljeni i uvježbani, daju veliki doprinos društvu i očuvanju vladavine prava i sigurnosti svih građana.

Kadeti su se školovali prema novom nastavnom planu i programu, usaglašenom s nastavnim planovima i programima svih policijskih agencija u BiH, koji su usklađeni s evropskim standardima. Nakon uspješno završene obuke i današnjeg polaganja svečane zakletve, oni su primljeni u GPBiH  na probni rad od 12 mjeseci. Za najboljeg kadeta proglašen je Ashar Matoruga

Najnovije

CETINJE: U napadača pucala i policija i građanin, još se utvrđuje ko ga je likvidirao

Načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala Aleksandar Bošković kazao je u Dnevniku TVCG...