Granična policija BiH uhapsila još dvojica krijumčara migranata

Preporučujemo

U nastavku međunarodnih policijskih akcija naziva „Taurus“ i „Ox“, policijski djelatnici Granične policije BiH, na graničnim prijelazima, otkrili su i uhapsili još dvojicu osumnjičenih koji se terete da su kao organizatori, sudjelovali u počinjenju kaznenih djela organiziranog krijumčarenja ilegalnih migranata.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima.

Također, postupajući tužitelj danas će uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora za 6 osumnjičenih, koji su uhapšeni u okviru jučerašnjih aktivnosti u međunarodim operacijama usmjerenim na otkrivanje i procesuiranje počinitelja kaznenih djela krijumčarenja osoba.

Osobe za koje je predložen pritvor, uglavnom borave u pograničnom području BiH, na području USK, u blizini granice sa Hrvatskom, a istragom je utvrđeno da su više puta ilegalno prelazili granicu prilikom izvršenja kaznenih djela.

Pritvor se predlaže iz razloga opisanih u članku 132. točke a) i b) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

 Istraga i aktivnosti u predmetima kodnog naziva „Taurus“ i „Oks“, realizirane su u suradnji sa partnerskim agencijama iz Hrvatske, USKOK-om i MUP-om Republike Hrvatske, a uz pomoć i asistenciju Međunarodne organizacije za migracije IOM.

(Index.ba)

Najnovije

Grupa profesora Univerziteta u Tuzli poručili predsjednicima stranaka: Fokusirajte se na izborne programe i podršku birača, a reisul-ulemi prepustite brigu o Islamskoj zajednici

Grupa profesora Univerziteta u Tuzli poručili predsjednicima stranaka: Fokusirajte se na izborne programe i podršku birača, a reisul-ulemi prepustite...