Grant sredstva EU u iznosu 43,8 miliona eura za Koridor 5C i vodosnabdijevanje Visokog

Preporučujemo

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nesl (Naessl) potpisali su danas u Sarajevu tri sporazum o grantu Evropske unije ukupne vrijednosti 43,8 miliona eura.

Potpisivanjem ovih ugovora osigurana su bespovratna sredstva iz fondova EU kako bi se pružila finansijska podrška za radove na dionicama autoputa i to: petlja Rudanka – tunel Putnikovo brdo (30,8 miliona eura) i tunel Putnikovo brdo – petlja Medakovo (12 miliona eura).

Milion eura za vodosnabdijevanje u Visokom
Pored toga, potpisan je i ugovor o grantu kojim EU ulaže milion eura za projekt vodosnabdijevanja u Visokom.

Ministar Tegeltija je nakon potpisivanja ugovora izjavio kako je projekt Koridora 5C jedinstven projekt, te da će kompletna izgradnja Koridora 5C od juga do sjevera BiH dati pravi efekat cijelog projekta.
– Danas smo potpisali ugovor vrijedan 42,8 miliona eura grant sredstava za izgradnju dvije dionice Koridora 5C – jednog u RS, jednog u Federaciji BiH – kazao je ministar Tegeltija, te dodao da grant sredstva prati kreditni ugovor koji je BiH potpisala sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Dodao je da je vrijednost kreditnih sredstava i u Federaciji BiH i u RS 210 miliona eura.

Naveo je da je 150 miliona eura kredita za RS, a 60 miliona kredita je za FBiH.

Po njegovim riječima, ovih 42,8 miliona eura su podijeljeni – 30,8 miliona za dionicu u RS i 12 miliona u FBiH.

Tegeltija je kazao da su i jedan i drugi projekat u toku, u implementaciji.

Napomenuo je da je mnogo dionica trenutno u fazi izgradnje na Koridoru 5C, te da će ova grant sredstva ubrzati završetak radova na ovim dionicama.

Koridor 5C najvažniji infrastrukturni projekat u BiH
Istaknuo je da je Koridor 5C sasvim sigurno najvažnji infrastrukturni projekt u BiH.

Po njegovim riječima, i projekti koji se realiziraju u lokalnim zajednicama, u gradovima i općinama, su jednako važni, ako ne i važniji od velikih, infrastrukturnih projekata.

Kazao je da će 4,5 miliona eura, koliko je obezbijeđeno za Grad Visoko, pratiti i grant od milion eura.

Po njegovim riječima, najvažnije je da će to rezultirati rješavanjem problema vodosnabdijevanja oko 4.000 stanovnika grada Visokog.

Tegeltija je zahvalio Evropskoj uniji, koja je donator ovih sredstava i koja prati mnoge projkete, a posebno Koridor 5C.

– Počeli smo sa 10 posto grant sredstava, pa smo ih povećali na 15 posto, odnosno EU je povećavala. Sada smo već došli na 20 posto sredstava. Posljednja grant sredstva koja su odobrena, a još nisu bila završena, kreću se i do 40 posto. To je ogromna pomoć za BiH, posebno što se sada nalazimo u fazi implementacije najtežih dionica Kordora 5C – naveo je Tegeltija.

Zahvalio je Evropskoj banci za obnovu i razvoj, koja je implementator grant sredstava.

Pomoć za napredak u igradnji Koridora 5C
Specijalni predstavnik Evropske unije za BiH i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johan Satler (Johann Sattler) je kazao da se novac osigurava Bosni i Hercegovini kao pomoć za napredak u izgradnji Koridora 5C, “koji je najvažniji projekat u BiH, možda i u historiji BiH, koji će otvoriti BiH, omogućiti poslovanje, otvoriti zemlju za turizam i svima pružiti priliku da otkrivaju BiH”.

– Ubrzali smo u posljednje vrijeme postupak izgradnje Koridora 5C. Vrlo mi je važno da smo i u razgovorima koje smo obavljali s ministrom Tegeltijom dok je bio predsjedavajući Vijeća mkinistara BiH uspjeli da riješimo dva bitna elementa. Sada se radi o dionicama koje su duge 15, 20, 25 čak i 30 kilometara, u poređenju sa prethodnim lotovima koji su bili dugi dva ili tri kilometra. Druga stvar koja je bitna, uspjeli smo da povećamo element granta koji se daje uz kreditna sredstva, sa pet, deset ili 15 posto na sadašnjih 40 – kazao je ambasador Satler.

Napomenuo je da, kada je održana Konferecija na visokom nivou vezana za izgradnju Koridora 5C, tada je rečeno da će izgradnja biti završena 2028. godine.

Ambasador Satler je naveo da, uz velike projekte na Koridoru 5C, podržavaju i regionalni razvoj, a u ovom slučaju podržavaju projek t vodosnabdijevanja koji se provodi u sedam naselja u okolini Visokog.

Sljedeći izvještaj Evropske komisije
Istaknuo je da je EU tu i ostat će tu. Podsjetio je da je BiH zatražila prijem u članstvo u EU te da je prošle godine ostvaren važan cilj, Bosni i Hercegovini je dodjeljen kandidatski status.

– EU je tu da pruža podršku i pomoć, ponekad i smjernice kao što je bio oslučaj prošle sedmice tokom sastanaka s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljiem s kojm se razgovaralo o provedbi posebnih zakona i ostalih reformi tokom 2023. godine – kazao je ambasador Satler.

Napomenuo je da će sljedeći izvještaj Evropske komisije biti prvi nakon dodjeljivanja kandidatskog status Bosni i Hercegovini.

– Želimo da taj izvještaj bude pozitivan, a ticat će se između ostalog, usvajanja novih zakona koji se odnose na pravosuđe, sudove, sukob interesa i ostala ekonomska pitanja koja su vrlo važna za zemlju – zaključio je Satler.

Predstojeći projekti
Direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nesl je kazala da će se ovim grantovima omogućiti ubrzanje izgradnje Koridora 5C.

Po njenim riječima, ovo je vrlo važno i za predstojeće projekte.

BiH se prijavila za projekte ukupne vrijednosti 100 miliona eura za Koridor 5C. To su sredstva koja su potrebna za njegovu izgradnju – navela je Nesl.

Napomenula je da su danas potpisali i Ugovor o grantu koji se odnosi na projekt vodosnabdijevanja u Visokom. Radi se o projektu za koji su ranije odobrena kreditna sredstva u iznosu od 4,5 miliona eura, a danas je potpisan ugovor za jedan milion eura granta.

– Ovim projektom će se smanjiti gubici vode i omogućiti bolje i naprednije vodosnabdijevanje stanovnicima općine Visoko. Slične projekte povodimo i u Banjoj Luci, Sarajevu, Gradačcu – kazala je Nesl.

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...