Grčka spriječila ulazak 260.000 migranata i uhapsila 1.500 trgovaca ljudima

Preporučujemo

Grčka je tokom prošle godine spriječila ilegalni ulazak gotovo 260.000 migranata i uhapsila 1.500 trgovaca ljudima, izjavio je ministar za zaštitu građana Takis ​​Theodorikakos.

Theodorikakos je razgovarao s ambasadorima zemalja Evropske unije, Švicarske i Velike Britanije u Atini i zajedno su posjetili granični zid na sjeveroistoku Grčke.

Ministar je podsjetio 28 ambasadora da je granica Grčke ujedno i vanjska granica EU-a, napominjući da je zbog toga Atini potrebna podrška Unije i da mora postojati bliska saradnja i pravična podjela dužnosti kada su u pitanju ilegalne migracije, prenosi Al Jazeera.

Agencija EU-a za zaštitu granica (Frontex) dodijelit će još 400 graničnih stražara u Grčkoj, od kojih 250 u februaru, postojećim snagama od 1.800 pripadnika, rekao je Theodorikakos.

Grčki čelični zid visine pet metara na granici s Turskom na istoku preko rijeke Evros proteže se na više od 27 kilometara.

Grčka trenutno proširuje zid, dodajući dio od 35 kilometara, s krajnjim ciljem da ga proširi da bi pokrio veći dio granice od 192 kilometra.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...