Grčkoj vladi ipak nije izglasano nepovjerenje, Mitsotakis učvrstio poziciju premijera

Preporučujemo

Grčka konzervativna vlada u petak je preživjela, kako se i očekivalo, izglasavanje nepovjerenja koje je iznijela ljevičarska opozicija zbog skandala prisluškivanja koji je na meti političara, vojnog vrha i novinara.

Navodi o državnom nadzoru porasli su otkako je lider socijalističke partije PASOK, treće po veličini u Grčkoj, prošlog augusta rekao da je njegov telefon prisluškivala državna obavještajna služba EYP 2021. godine.

No, očekivalo se da će vlada, koja je negirala bilo kakvo krivično djelo ili svjesno prisluškivanje bilo koga, preživjeti glasanje u petak.

“Rekao sam da prisluškivanje, ili praćenje Androulakisa nije politički prihvatljivo,” rekao je premijer Kyriakos Mitsotaki poslanicima prije glasanja.

Zahtjev koji je iznio lider stranke Siriza Aleksis Cipras poražen je sa 156 glasova za i 143 protiv u skupštini od 300 mjesta.

List koji je orijentiran na lijevu stranu objavio je prošlog mjeseca da je više od 30 ljudi, uključujući ministre, bilo pod nadzorom države putem telefonskog zlonamjernog softvera.

Prije nego što je u srijedu podnio prijedlog za osudu, Cipras je rekao da su on i drugi politički lideri obaviješteni o odvojenoj istrazi koju je sprovela nezavisna agencija za zaštitu privatnosti u telekomunikacijama ADAE.

Pozivajući se na te zaključke, Cipras je rekao da vlada prati ministra energetike i načelnika vojske.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...