Grubešine nebuloze o državnoj imovini: Ili ga sklanjajte ili mu dajte glasnogovornika!

Preporučujemo

Piše: Muharem CERO 

Današnja sjednica Vijeća ministara, a pogotovo izjava ministra pravde BiH Josipa Grubeše potvrdila je ono što su tvrdili analitičari i mediji.

- -

Bosna i Hercegovina nema uspostavljen institucinalni okvir za provođenje Međunarodnog sporazuma o sukecesiji.

Mi trenutno prisustvujemo tihom sukobu preuzimanja odgovornosti za neučinjeno na relaciji Vijeće ministara i vlade entiteta.

Premijer Federacije, Fadil Novalić tvrdi da Vlada Federacije ne posjeduje institucionalni kapacitet za provođenje Aneksa G, a da je obaveza njegovog provođenja u smislu zaštite imovine preduzeća i javnih i onih privatiziranih, tzv. pasivnog podbilansa, kao i sačivanjanja bilateralnih sporazuma na čijoj teritoriji se ova imovina nalazi isključivo i jedino u nadležnosti Vijeća ministara i institucija BiH koje imaju zajamčen međunarodno pravni subjektivitet.

Bit će da je bliže istini Novalićevo, nego Grubešino tumačenje.

- -

Ministar Grubeša uzima u zaštitu i jamči očuvanje nekih sedam nekretnina, znajući i i sam pri tome da se radi o 777 pa i više nekretnina u vlasništvu države Bosne i Hercegovine.

Jasno je da je na djelu očuvanje personalnih kredibiliteta ljudi u Vijeću ministara na čije trajanje se „računa“ u struktuiranju vlasti poslije oktobarskih izbora.

Sljedno tome, može se iščitati i na koje kadrove u federalnoj strukuri vlasti, stranke više ne računaju.

Bit će da mogući Pedro u ovoj priči ipak bude premijer Fadil Novalić. A Grubeša? Vjerovatno će biti nagrađen kontinuitetom. Nepravda, pa to ti je!

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...