Grupa građana u blizini Ambasade SAD održala protest podrške za Palestinu 

Preporučujemo

 

Neformalna grupa građana okupila se danas kod Historijskog muzeja s obzirom da ne mogu se okupiti ispred Ambasade SAD i održali protestni skup za Palestinu.

- -

Cilj protesta je skrenuti pažnju na trenutnu krizu u Palestini i izraziti zabrinutost zbog direktne vojne i finansijske podrške koju Sjedinjene Američke Države pružaju Izraelu, koja ultimativno pridonosi genocidu i etničkom čišćenju palestinskog naroda u Gazi.

Zahtjevi koje su organizatori ranije saopćili su:

– Prekid vatre: pozivamo na definitivan prekid vatre kako bi se okončalo nasilje u regiji.

– Procesuiranje ratnih zločina: zahtijevamo procesuiranje izraelskih političara i vojnog osoblja zbog očiglednih ratnih zločina počinjenih u Gazi. Zagovaramo da ovi pojedinci odgovaraju pred Međunarodnim Sudom Pravde u Hagu.

- -

– Sankcije protiv Izraela: Protest ima za cilj skrenuti pažnju na potrebu za međunarodnim sankcijama protiv Izraela, izražavajući nezadovoljstvo trenutnim stanjem stvari.

– Humanitarna misija pomoći za Gazu: Insistiramo na stvaranju humanitarne misije pomoći posvećene obnovi Gaze. Ova misija trebala bi se fokusirati na obnovu infrastrukture, poticanje ekonomske rehabilitacije i osiguranje opće sigurnosti za palestinsko stanovništvo.

– Prekid vojne i finansijske pomoći SAD-a Izraelu: Kao dio svojih zahtjeva, tražimo prekid vojne i finansijske pomoći od strane Sjedinjenih Američkih Država Izraelu.

Organizatori su ranije uputili pismo američkom ambasadoru u BiH Michaelu Murphyju.

“Obim američke pomoći postavlja ozbiljna pitanja o odgovornosti SAD-a za ovaj rat, jer Izrael ne bi bio u mogućnosti voditi ovaj rat bez značajne opskrbe oružjem koja čini otprilike 80 posto uvoza zemlje i to upravo iz SAD-a. Organizacija Human Rights Watch ističe da pružanje oružja koje u velikoj mjeri doprinosi nezakonitim napadima čini pomagače legitimnim saučesnicima u ratnim zločinima. I to jeste činjenica”, navedeno je u pismu organizatora.

U Palestini je ubijeno 14.000 ljudi od čega je polovina djece.

Najnovije

Gradonačelnik Beograda prijeti sukobima ako izgubi vlast: Ići ćemo da se bijemo po ulici

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je Srpska napredna stranka (SNS) spremna da "ne prizna" izbore i da...