Guardian: Uvođenje poreza na šećer, alkohol i duhan pomoglo bi siromašnima

Preporučujemo

Ujedinjeno Kraljevstvo uvodi porez na zaslađena pića, a stručnjaci pozivaju na uvođenje sličnih “poreza na poroke” u čitavom svijetu. Time žele stati na kraj nezdravim navikama i zaustaviti širenje bolesti, prenosi The Guardian.

Prema novoj velikoj međunarodnoj analizi objavljenoj u časopisu Lancet, uvođenje takozvanog “poreza na poroke” na zaslađena pića, alkohol i duhan zaista djeluje, a uz to pomaže onim najsiromašnijima.

U Ujedinjenom Kraljevstvu u petak je na snagu stupio porez na pića koja sadrže šećer, a stručnjaci zagovaraju uvođenje sličnih poreza širom svijeta.

Stručnjaci, prema pisanju Guardiana, u tome vide efikasnu mjeru u borbi protiv bolesti modernog doba, poput raka, dijabetesa, bolesti srca i moždanog udara, koje danas odnose više života od zaraznih bolesti.

Širenje modernog načina života

Prema pet znanstvenih članaka objavljenih u medicinskom časopisu Lancet, nezarazne bolesti imaju sve veći učinak u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. U tim zemljama bilježi se 80 posto smrti od tih uzroka.

“Nezarazne bolesti vode u siromaštvo, a siromaštvo u nezarazne bolesti. To je začarani krug”, kaže David Peterson, profesor međunarodnog zdravstva u Školi za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg.

Međutim, do sada se nije dovoljno naglašavalo da je to problem globalnih razmjera. Za sve veću prisutnost modernih bolesti u siromašnijim zemljama dijelom je zaslužno “širenje (modernog) načina prehrane i životnih stilova”, kaže Peterson.

Nezarazne bolesti godišnje u svijetu uzrokuju 38 miliona smrti, od kojih je 16 miliona preuranjeno (ljudi ispod 70 godina starosti). Prema stručnim analizama učinka poreza na zaslađena pića, cigarete i alkohol u zemljama u kojima takvi porezi postoje, nisu osnovane bojazni da ti porezi najjače pogađaju siromašne.

Analize su provedene u 13 zemalja: Čileu, Gvatemali, Panami, Nikaragvi, Albaniji, Poljskoj, Turskoj, Tadžikistanu, Tanzaniji, Nigeriji, Nigeru, Indiji i Istočnom Timoru. Prema njihovim rezultatima, na alkohol, sokove i grickalice najviše troše bogate obitelji, piše index.hr.

Najnovije

Bosanska Gradiška: Bježao policiji u rikverc, a kad su ga uhvatili pronašli arsenal oružja

Osoba iz Gradiške čiji su inicijali M.M. uhapšena je zbog nedozvoljenog posjedovanja vojnog oružja, streljiva i vatrenog oružja, saopćeno...