Guardian: Uvođenje poreza na šećer, alkohol i duhan pomoglo bi siromašnima

preporučujemo

Ujedinjeno Kraljevstvo uvodi porez na zaslađena pića, a stručnjaci pozivaju na uvođenje sličnih “poreza na poroke” u čitavom svijetu. Time žele stati na kraj nezdravim navikama i zaustaviti širenje bolesti, prenosi The Guardian.

Prema novoj velikoj međunarodnoj analizi objavljenoj u časopisu Lancet, uvođenje takozvanog “poreza na poroke” na zaslađena pića, alkohol i duhan zaista djeluje, a uz to pomaže onim najsiromašnijima.

U Ujedinjenom Kraljevstvu u petak je na snagu stupio porez na pića koja sadrže šećer, a stručnjaci zagovaraju uvođenje sličnih poreza širom svijeta.

Stručnjaci, prema pisanju Guardiana, u tome vide efikasnu mjeru u borbi protiv bolesti modernog doba, poput raka, dijabetesa, bolesti srca i moždanog udara, koje danas odnose više života od zaraznih bolesti.

Širenje modernog načina života

Prema pet znanstvenih članaka objavljenih u medicinskom časopisu Lancet, nezarazne bolesti imaju sve veći učinak u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. U tim zemljama bilježi se 80 posto smrti od tih uzroka.

“Nezarazne bolesti vode u siromaštvo, a siromaštvo u nezarazne bolesti. To je začarani krug”, kaže David Peterson, profesor međunarodnog zdravstva u Školi za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg.

Međutim, do sada se nije dovoljno naglašavalo da je to problem globalnih razmjera. Za sve veću prisutnost modernih bolesti u siromašnijim zemljama dijelom je zaslužno “širenje (modernog) načina prehrane i životnih stilova”, kaže Peterson.

Nezarazne bolesti godišnje u svijetu uzrokuju 38 miliona smrti, od kojih je 16 miliona preuranjeno (ljudi ispod 70 godina starosti). Prema stručnim analizama učinka poreza na zaslađena pića, cigarete i alkohol u zemljama u kojima takvi porezi postoje, nisu osnovane bojazni da ti porezi najjače pogađaju siromašne.

Analize su provedene u 13 zemalja: Čileu, Gvatemali, Panami, Nikaragvi, Albaniji, Poljskoj, Turskoj, Tadžikistanu, Tanzaniji, Nigeriji, Nigeru, Indiji i Istočnom Timoru. Prema njihovim rezultatima, na alkohol, sokove i grickalice najviše troše bogate obitelji, piše index.hr.

Najnovije

Sarajevski aerodrom želi privući kompaniju Emirates

Sarajevski aerodrom se nada da će privući jednu od najvećih svjetskih aviokompanija, Emirates, da pokrene letove za Bosnu i...