Guterres: Bilježimo porast i antisemitskog i antimuslimanskog govora mržnje

Preporučujemo

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres poručio je da ne postoji prihvatljiv nivo govora mržnje.

Guterres je povodom Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje uputio saopćenje u kojem je naveo da je govor mržnje pokazatelj diskriminacije, zlostavljanja, nasilja, sukoba, pa čak i zločina protiv čovječnosti.

- -

Naglasio je da su posljedice govora mržnje posebno vidljive u nekadašnjoj nacističkoj Njemačkoj, Ruandi, Bosni i Hercegovini i drugim mjestima.

– Ne postoji prihvatljiv nivo govora mržnje, svi moramo raditi na potpunom eliminisanju govora mržnje – rekao je Guterres.

Upozorio je da je govor mržnje često usmjeren na širok spektar grupa na osnovu rase, etničke pripadnosti, religije, uvjerenja ili političkog mišljenja.

– Posljednjih mjeseci bilježimo porast i antisemitskog i antimuslimanskog govora mržnje na društvenim mrežama i u javnim govorima lidera – kazao je Guterres.

- -

Generalna skupština UN-a je 2021. 18. juni proglasila Međunarodnim danom borbe protiv govora mržnje kako bi se promovirao međureligijski i interkulturalni dijalog i toleranciju u borbi protiv govora mržnje.

Najnovije

Cijene nafte pale ispod 82 dolara

Cijene nafte pale su jučer na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara, budući da je među trgovcima prevladala bojazan da...