Gužve ispred birališta, dijaspora u velikom broju izašla na izbore

Preporučujemo

Državljani Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu od jutros pristižu na birališta, koja su otvorena van granica naše zemlje.

Za glasanje iz dijaspore prijavilo se ukupno 69.872 osobe što je manje nego na prethodnim Općim izborima kada se prijavilo 76.000 glasača. Izborni proces i odziv državljana BiH koji žive u inostranstvu započeo je u mnogim ambasadama, Švicarskoj, Njemačkoj, Kataru.

Ispred Ambasade u Bernu, bh. građani su već u 7:00 sati čekali u redu kako bi obavili svoju građanska dužnost.

Odličan posao tokom registracije birača je rezultirao, da se po prvi put (izuzev izbora za Mostar 1996. godine) omogući bh. građanima u Švicarskoj, da svoje glasačko pravo obave i u predstavništvu svoje zemlje. Njih 529 se u ovoj državi odlučilo na ovaj vid glasanja i zasad sve protiče u najboljem redu.

Za glasanje u ovoj ambasadi potrebno je prvo proći sigurnosnu kontrola, obavezna je maska, a birači dobiju i pregledno uputstvo za glasanje sa malim poklonom, odnosno kolačićem sa rahatlokumom. Srdačna izborna komisija i zadovoljan osmjeh zamjenice ambasadora Dženete Halilović su ono što očekuje današnje glasače u Bernu.

Glasanje protiče u najboljem redu i velikoj gužvi i u Minhenu, u Njemačkoj, a bh. građani su stigli i ispred Ambasade u Kataru.

Najnovije

Dodik o tvrdnjama Albina Kurtija: RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska dio međunarodnog prava, potvrđena na najvišem nivou...