Gvatemala: Od posljedica erupcije vulkana poginulo najmanje 69 osoba

preporučujemo

Najmanje 69 osoba je poginulo, a 300 je povrijeđeno u erupciji vulkana Fuego koji već treći dan u Gvatemali izbacuje užarenu lavu i pepeo, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef Instituta za forenziku u Gvatemali Fanuel Garcia saopćio je da je 17 poginulih identificirano i da nadležni timovi rade na identifikaciji preostalih tijela stradalnika.

“Proces identifikacije je veoma težak jer u većini slučajeva tijela su izgorjela, nema otisaka prstiju i lica su neprepoznatljiva. Morat ćemo to raditi složenijim metodama. Najvjerovatnije će nam trebati DNA uzorci srodnika“, kazao je Garcia.

Vulkan je od glavnog grada udaljen svega 40 kilometara, a užarena lavina je spalila selo El Rodeo. Predsjednik Gvatemale Jimmy Morales je posjetio mjesto nesreće, a baš u tim trenucima su spasilačke ekipe helikopterima spasile nekoliko desetina mještana koji su bili zarobljeni u rijeci lave.

Iz kruga oko vulkana evakuirano je najmanje 3.200 mještana, a iz Civilne zaštite Gvatemale javljaju da je erupcijom vulkana ugroženo skoro 1,7 miliona ljudi.

Najnovije

Afera s nabavkom medicinske opreme u RS-u: Maske nabavljane za 0,36 KM, a prodavane za 6,90 KM

Zloupotrebama u vezi s nabavkom medicinske opreme u RS-u, tokom pandemije virusa korona, pričinjena je šteta entitetskom budžetu koja...