Gvatemala: Vulkan Fuego se ne smiruje, broj poginulih porastao na 75 osoba

Preporučujemo

Vulkan Fuego u Gvatemali i dalje izbacuje užarenu lavu i pepeo, a broj smrtno stradalih od posljedica erupcije porastao je na 75, javlja Anadolu Agency (AA).

Institut za forenziku u Gvatemali saopćio je da su sasilačke ekipe do sada pronašle tijela 75 poginulih, a da se najmanje 192 osobe i dalje vode kao nestale.

- -

U saopćenju se navodi da su sinoćnje nove eksplozije vulkana izazvale dodatnu paniku među stanovništvom, ali i dodatno otežale akcije koje na ugroženom terenu provode nadležne spasilačke ekipe.

Šef Instituta za forenziku Fanuel Garcia saopćio je da ekspertni timovi i dalje rade na zahtjevnom zadatku identifikacije tijela stradalnika.

Vulkan je od glavnog grada udaljen svega 40 kilometara, a užarena lavina je spalila mjesto El Rodeo. Predsjednik Gvatemale Jimmy Morales je jučer posjetio mjesto nesreće, a baš u tim trenucima su spasilačke ekipe helikopterima spasile nekoliko desetina mještana koji su bili zarobljeni u rijeci lave.

Iz kruga oko vulkana evakuirano je najmanje 3.200 mještana, a iz Civilne zaštite Gvatemale javljaju da je erupcijom vulkana ugroženo skoro 1,7 miliona ljudi.

Najnovije

Federalni registar pedofila stupa na snagu, kome je sve dostupan?

Zakon o posebnom Registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima...