Hadžibajrić i Ajnadžić potpisali sporazum o načinu podjele zajednički stečenih nekretnina izvan države BiH

Preporučujemo

Načelnici Općina Stari Grad Sarajevo i Centar Sarajevo, mr. Ibrahim Hadžibajrić i dr. Nedžad Ajnadžić potpisali su danas Sporazum o načinu podjele zajednički stečenih nekretnina izvan države BiH. Ovim sporazumom uređuju se međusobni odnosi, prava i obaveze između Općine Centar i Općine Stari Grad u vezi sa podjelom zajednički stečenih nekretnina u periodu od 1958. do 1978. godine, a koje se nalaze izvan teritorije države Bosne i Hercegovine.

Naime, Općine Centar i Stari Grad su 1958. godine činile jednu općinu – Općinu Centar, koja je kao takva postojala do 1977. godine kada je zakonom ponovo formirana Općina Stari Grad uz podjelu teritorije Općine Centar na dvije administrativno i teritorijalno podijeljene jedinice. S obzirom da je Općina Centar 1960. godine postala vlasnikom nekretnine u Zelenici, Općina Herceg Novi – Republika Crna Gora, potpisanim sporazumom općine su se dogovorile o načinu podjele zajednički stečenih nekretnina.

Općina Centar Sarajevo je u prethodnom periodu vodila aktivnosti na povratu imovine stečene van granica države BiH u ime obje općine, a današnjim potpisivanjem sporazuma stekle su se pretpostavke da Općinska vijeća donesu odluke o raspisivanju međunarodnog javnog poziva za prodaju ove nekretnine izvan BiH. Na principima zajedničkog dogovora izvršit će se i raspodjela finansijskih sredstava po osnovu prodaje. Komisiju za licitaciju činit će predstavnici obje općine.

Na ovim principima rješavat će se i sva buduća pitanja imovine izvan BiH koju su stekle ove dvije općine u periodu od 1958-1978. godine.

Konačnu odluku o ovom sporazumu potpisanom od strane načelnika Hadžibajrića i Ajnadžića, donose Općinska vijeća Stari Grad Sarajevo i Centar Sarajevo.

Načelnik Hadžibajrić istakao je da su dogovori oko ove imovine počeli još 2010. godine sa tadašnjim načelnikom Dževadom Bećirevićem.

-Želim se zahvaliti bivšem načelniku Bećireviću i sadašnjem načelniku Nedžadu Ajnadžiću na naporima koje su učinili na vraćanju imovine i ispoštovanom dogovoru, kazao je Hadžibajrić.

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...