Hadžibajrić i Ajnadžić potpisali sporazum o načinu podjele zajednički stečenih nekretnina izvan države BiH

Preporučujemo

Načelnici Općina Stari Grad Sarajevo i Centar Sarajevo, mr. Ibrahim Hadžibajrić i dr. Nedžad Ajnadžić potpisali su danas Sporazum o načinu podjele zajednički stečenih nekretnina izvan države BiH. Ovim sporazumom uređuju se međusobni odnosi, prava i obaveze između Općine Centar i Općine Stari Grad u vezi sa podjelom zajednički stečenih nekretnina u periodu od 1958. do 1978. godine, a koje se nalaze izvan teritorije države Bosne i Hercegovine.

Naime, Općine Centar i Stari Grad su 1958. godine činile jednu općinu – Općinu Centar, koja je kao takva postojala do 1977. godine kada je zakonom ponovo formirana Općina Stari Grad uz podjelu teritorije Općine Centar na dvije administrativno i teritorijalno podijeljene jedinice. S obzirom da je Općina Centar 1960. godine postala vlasnikom nekretnine u Zelenici, Općina Herceg Novi – Republika Crna Gora, potpisanim sporazumom općine su se dogovorile o načinu podjele zajednički stečenih nekretnina.

Općina Centar Sarajevo je u prethodnom periodu vodila aktivnosti na povratu imovine stečene van granica države BiH u ime obje općine, a današnjim potpisivanjem sporazuma stekle su se pretpostavke da Općinska vijeća donesu odluke o raspisivanju međunarodnog javnog poziva za prodaju ove nekretnine izvan BiH. Na principima zajedničkog dogovora izvršit će se i raspodjela finansijskih sredstava po osnovu prodaje. Komisiju za licitaciju činit će predstavnici obje općine.

Na ovim principima rješavat će se i sva buduća pitanja imovine izvan BiH koju su stekle ove dvije općine u periodu od 1958-1978. godine.

Konačnu odluku o ovom sporazumu potpisanom od strane načelnika Hadžibajrića i Ajnadžića, donose Općinska vijeća Stari Grad Sarajevo i Centar Sarajevo.

Načelnik Hadžibajrić istakao je da su dogovori oko ove imovine počeli još 2010. godine sa tadašnjim načelnikom Dževadom Bećirevićem.

-Želim se zahvaliti bivšem načelniku Bećireviću i sadašnjem načelniku Nedžadu Ajnadžiću na naporima koje su učinili na vraćanju imovine i ispoštovanom dogovoru, kazao je Hadžibajrić.

Najnovije

Prekinut tromjesečni štrajk radnika u Domu zdravlja Konjic

Javna ustanova Dom zdravlja Konjic saopćila je da je prekinut generalni štrajk radnika koji je trajao oko tri mjeseca. -...