Hadžibajrić i Šepić podržavaju ideju postizborne koalicije, sigurni da će građani izabrati promjene

Preporučujemo

Za 35 zastupničkih mjesta u Skupštini KS na predstojećim Općim izborima bori se više od dvadeset političkih stranaka i stotine kandidata. Ove godine prvi put će u političku arenu ući i tri novoformirane političke stranke sa već dobro poznatim imenima iz svijeta politike Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) čiji je predsjednik Ibrahim Hadžibajrić, Nezavisni blok (NB) Senada Šepića i Narod i pravda Elmedina Konakovića. Procjene analitičara su da bi ove tri stranke mogle osvojiti po nekoliko zastupničkih mandata, dok bi SDA, pa i SBB u tom slučaju mogli imati nešto manji broj mandata. Očekivanja su da će ove stranke i za druge nivoe vlasti dobiti podršku glasača.

Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić zajedno sa nezavisnim načelnicima i gradonačelnicima udružio se u septembru 2017. godine želeći ponuditi građanima BiH alternativu. On je nosilac liste za Skupštinu KS, a za Patriju kaže da su promjene moguće samo masovnim izlaskom na izbore na kojima će građani dati povjerenje novim snagama i glasati za promjene.

- -

– To je ono što NBL nudi. Mi smo jedina alternativa na bh. političkoj sceni. Razlikuje nas i to što za nas ne mogu reći da po svaku cijenu želimo u vlast zato što smo mi, nezavisni načelnici i gradonačelnici već u vlasti! Razlika je u tome što mi nismo više mogli mirno posmatrati anarhiju u koju BiH tone i zato smo odlučili pokrenuti Nezavisnu bosanskohercegovačku listu. Mi smo, zapravo pokrenuli projekat, kojim želimo unijeti promjene u političkom, pravnom, društvenom, socijalnom, kulturnom životu u BiH.

Hadžibajrić je istakao da su na Lokalnim izborima nezavisni načelnici i gradonačelnici osvojili 120.000 glasova i to im je bio signal da se na takav način može graditi vlast i na višim nivoima.

– Promjene će sigurno uslijediti. Realni smo i mislimo da je ovo samo početak, a počeci su teški. Ove izbore gledamo kao svojevrsnu pripremu za lokalne izbore koji slijede za dvije godine, te naredne opće izbore za četiri godine. Siguran sam da ćemo sada imati odlične rezultate, a samo sačekajte još dvije ili četiri godine i vidjet ćete da će nezavisni postati vlast u ovoj zemlji. Opet moram naglasiti da promjene zavise isključivo od birača, sada je odgovornost na građanima koji moraju izaći na izbore i birati promjene – kazao je Hadžibajrić.

NBL je kandidirala i privrednika Jusufa Arifagića za potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

- -

– Jusuf Arifagić nije samo čovjek koji živi u RS-u, nego i uspješno razvija privredu, investira i zapošljava ljude. Njegova priča je fascinatna, od preživljavanja tri prijedorska logora do povratka u Kozarac gdje danas ima najveću farmu norveškog govečeta na svijetu. Jusuf Arifagić je čovjek koji gleda u budućnost, zapošljava i donosi investicije građanima i povratnicima RS-a. Za takvog čovjeka bi svi trebali glasati – kaže Hadžibajrić.

Na pitanje da li je NBL spreman ući u koaliciju sa Narodom i pravdom i Nezavisnim blokom, ali i strankama ljevice kada je riječ o Kantonu Sarajevo, Hadžibajrić navodi da se već vodi velika borba za vlast u ovom kantonu.

– Izađite malo van Kantona Sarajevo i vidjet ćete da političke partije uopšte nisu toliko aktivne kao ovdje. Za razliku od Sarajeva gdje su preplavili ulice plakatima i održavaju skupove na svakom koraku, toga u drugim gradovima nema. Poruka je jasna –  ne žele izgubiti vlast u Kantonu Sarajevo. S druge strane, situacija u Kantonu Sarajevo nikad nije bila teža. Kantonalna privreda nam je na koljenima: GRAS, vodosnabdijevanje, čistoća grada…Kažu, promijenit će stvari ako dođu na vlast. Pa, i sad ste na vlasti! Dokle više? Što se tiče koalicija, vjerujem da će do njih doći i da će se samo tako moći formirati vlast. U koaliciju ćemo samo sa zdravim i neopterećenim političkim opcijama. Sačekajmo 07. oktobar da vidimo da li će nam narednog dana svanuti proljeće ili… dolazi zima – zaključio je Hadžibajrić.

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka kazao je za Patriju da je riječ o autentičnom političkom projektu koji ima svoju organizaciju širom zemlje, od Bužima, Stoca, Banja Luke, Zvornika, pa do Bosanske Dubice i drugih gradova. Nezavisni blok za nosioce listi stavio je ugledne ljude iz različitih oblasti. Tako je na čelu liste za Kanton Sarajevo prof.dr. Kemal Dizdarević, dok je nosilac liste za Federalni parlament iz izborne jedinice 11 Elmedin Voloder, iskusni stručnjak u građevinarstvu, a listu za Državni parlament predvodi ekonomista Faruk Hadžić.

– Mi i u Kantonu Sarajevo očekujemo odličan rezultat zato što naše liste vode ljudi koji su dokazani stručnjaci u svojim resorima. Našu ideju prepoznala je i Razija Mujanović, legenda bh. košarke.

Nezavisni blok je još ranije postigao dogovor sa Narodom i pravdom koji su podržali Šepićevu kandidaturu za Predsjedništvo BiH. On naglašava da i nakon izbora vidi prostor da zajedno vode procese u Kantonu Sarajevo.

– Mi smo i nastali zbog ovog lažnog desnog jedinstva i lažne brige za radnike i socijalu sa lijeve strane i vidim da će politički centar biti priča broj jedan ne samo u Kantonu Sarajevo nego u čitavoj zemlji. I na tome ćemo bazirati postizbornu koaliciju – kazao je Šepić, piše NAP.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...