Hadžibajrić: Policiji dati veće ovlasti, prevrnuti svaki kamen dok se ne nađu ubice

Preporučujemo

Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste, poručio je danas da je vrijeme da se počne raditi na uređenju Bosne i Hercegovine, najoštrije osuđujući jutrošnji napad i ubistvo dva policajca u Sarajevu.

Danas se, poručio je on, obraća javnosti iz samo jednog razloga.

- -

”On nije da samo osudim napad na naše policajce jer se to podrazumijeva. Moje obraćanje je da pozovem sve nivoe vlasti u ovoj zemlji, sve političke partije i subjekte, sve koji donosimo odluke od kojih zavisi sudbina naših građana da počnemo raditi na uređenju ove zemlje. Sve dok ne uredimo sistem tako da policija može adekvatno odgovoriti na svaku vrstu kriminala, ovakve stvari će se dešavati. Nema opravdanja za napad na policijske službenike, koji pritom nisu ni stigli izaći iz službenog vozila. Nema opravdanja za kriminal, a naročito ne za strah i nesigurnost koju osjećaju naši građani. Ako mene pitate, policija mora imati ovlasti da bude nemilosrdna u obračunu sa kriminalom, a danas se mora ‘prevrnuti svaki kamen’ dok se ne nađu ubice!”, poručio je Hadžibajrić.”Očito je da je sasvim sazrela situacija da se i u BiH, ne obazirući se na entitetske granice – FBiH ili RS, mora krenuti u odlučnu akciju protiv svih kriminalaca, po uzoru na akciju „Sablja“ provedenu u Srbiji prije 15-ak godina. Bojim se da drugačije ne možemo stati ukraj kriminalu. Gospodo na vlasti, morate imati više hrabrosti i odlučnosti i odmah krenuti u takvu akciju.

Kriminal je u ovoj zemlji ušao u sve pore društva do te mjere da su krađe automobila, prodaja droge i reketarenje gotovo pa postali „normalan“ način ponašanja i baš zbog toga se hitno mora reagovati. U zemlji u kojoj vlada anarhija ne možemo se pozivati na demokratiju i „zaštitu ljudskih prava“ jer očito je da su u ovoj zemlji najugroženija prava poštenih i čestitih građana, a zaštićena prava kriminalaca.

Kada pozivam na obračun sa kriminalom i uređenje sistema u kojem će policija imati ovlasti da djeluje obraćam se svima koji svojim političkim djelovanjem mogu tome doprinijeti. Sada nema mjesta za razmišljanje o formiranju vlasti ili većini. To je zadatak za sve nas jer svaka vlast mora imati hrabrosti za obračun s kriminalom. Iskreno saučešće porodicama tragično stradalih policajaca”, poručio je on.

Podsjećamo, jutros je u sarajevskom naselju Alipašino polje došlo do pucnjave u kojoj je jedan policajac smrtno stradao, dok je drugi teško povrijeđeni policijac, preminuo nekoliko sati nakon ranjavanja.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...