Hadžibajrić uručio školarine učenicima romske nacionalnosti, pomoć dobile i višečlane porodice

Preporučujemo

Učenici iz porodica romske nacionalnosti iz Starog Grada, kao i učenici iz višečlanih porodica dobili su danas školarine Općine Stari Grad koje im je uručio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić. Abazi Arun, Hamdija, Nahija i Sali Nafija učenici su OŠ“Vrhbosna“ na Mošćanici. Idu u treći, četvrti i šesti razred i dobri su učenici, ali svaki početak školske godine za njih je težak i obično pomoć zatraže od svoje škole. Ove godine bit će mnogo lakše. Školarine koje su im uručene koristiće im za knjige, školski pribor, odjeću i druge stvari.

„Željeli smo pomoći našim građanima pred početak nove školske godine, i osigurali smo dodatna sredstva za školarine. Želimo da se djeca normalno i bez problema opreme za početak škole i vjerujem da će im ovo dobro doći. Važno je da djeca romske nacionalnosti budu uključena u obrazovne procese i da im osiguramo uslove za to,“ kazao je Hadžibajrić.
Pomoć su dobile i višečlane porodice čija djeca su učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti.
„Djeca su najveće blago, ali u današnjim uslovima porodicama koje imaju više učenika sve je teže da im osiguraju sve za školu. Mi imamo porodice sa sedmero djece, kao što je porodica Bučo, a posebno me raduje što su ta djeca jako dobri učenici, i mi ćemo im pomoći da ih školuju,“ kazao je Hadžibajrić.

Zehra Bučo im dvadeset godina i studentica je Filozofskog fakulteta koja ispite polaže najboljim ocjenama, a uz to pomaže roditeljima u brizi za mlađu braću i sestre. Muhamed ima 18 godina, blizanci Emina i Ahmed 17, Sumeja 12, Fatima šest i najmlađi Ali tri godine. U porodici je zaposlena samo majka, a otac je nakon teške saobraćajne nesreće proglašen nesposobnim za rad, te se bavi zemljoradnjom. „Ova pomoć mnogo znači našoj devetočlanoj porodici za kupovinu školskog pribora i za plaćanje školarine. Školovanje je velika, ali uvijek isplativa investicija. Izuzetno nam znači podrška lokalne zajednice i zbog toga veliko hvala načelniku Hadžibajriću i njegovoj administraciji,“ kazala je najstarija Zehra.
Alija Korjenić, samohrani je otac dvije djevojčice od osam i deset godina, te dva dječaka od šest i dvije godine. Ines, Alejna i Adi su učenici OŠ“Hamdija Kreševljaković“ i raduju se što će im nova školska godina početi uz nove ruksake, pribor, odjeću…
„Opremiti i školovati dijete nije nimalo lako, ali to je možda jedina investicija u koju se isplati ulagati. Sredstava nikada dosta i pomoć je uvijek dobrodošla, pogotovo ako dođe od našeg načelnika koji nas ne zaboravlja i mnogo mu se zahvaljujem. Novac ćemo utrošiti za nabavku školskog materijala, odjeće i obuće za novu školsku godinu, „ kazao je Korjenić.
Ove porodice neće biti zaboravljene ni ubuduće, te će nadležna služba u skorije vrijeme organizovati posjetu porodicama u stanju socijalne potrebe i pomoći im u osiguravanju osnovnih uslova za život. Pored navedenih, školarine su danas dodijeljene i djeci bez oba roditelja, a iznos školarine kretao se od 300 do 1.000 KM, u zavisnosti od broja članova.
Za sve svoje prvačiće ova općina će u utorak organizovati svečani prijem u Pozorištu mladih, uz podjelu ruksaka i školskog pribora, a ove poklone dobit će 230 učenika.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...