Hadžibajrićev apel državnoj vlasti: Povećava se broj izbjeglica u Starom Gradu, morate nešto poduzeti

Preporučujemo

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina, sa svojim saradnicima, te predstavnici Općine Centar obišli su danas izbjeglice u parku preko puta Vijećnice i uručili im pomoć u vidu hrane i drugih potrepština. Na licu mjesta su se uvjerili da se broj izbjeglica enormno povećao, te da se postepeno na ovoj lokaciji stvara veliki izbjeglički tabor, što je nedopustivo.

Rukovodstvo Općine Stari Grad apeluje na više nivoe vlasti da se uključi u rješavanje gorućeg problema jer prijeti opasnost da se grad suoči sa ogromnim brojem izbjeglica, na lokaciji koja nije adekvatna, ne pruža potrebne uslove i nalazi se u kulturno-historijskom jezgru Starog Grada i Sarajeva koji se suočava sa sve većim brojem turista na početku još jedne turističke sezone.

U parku preko puta Vijećnice grupa građana se, bez ikakve podrške nadležnih državnih vlasti, organizovala i počela pružati pomoć pristiglim izbjeglicama iz ratom i nasiljem zahvaćenih zemalja Bliskog istoka, Azije i Afrike. Po njihovim riječima, niko od organa vlasti, osnim današnje posjete iz Općine Stari Grad i Centar, nije obišao izbjeglice niti ponudio rješenje, a već nekoliko dana izbjeglice konstantno pristižu. Na ovoj lokaciji je trenutno oko 300 izbjeglica, među njima mnogo žena, djece, bolesnih i iznemoglih.

Načelnik Hadžibajrić je naglasio neprihvatljivost ove situacije:

„Očigledno je da izbjeglice sistemski dolaze upravo na ovo mjesto, jer su čuli da će im se tu pružiti smještaj i hrana. Žao mi je ovih ljudi, ali ovo je problem koji se mora sistemski riješiti, na državnom nivou. Ovo je srce Starog Grada, a mi ulazimo u turističku sezonu, najvažniji trenutak za nas i naše građane. Potpuno je jasno da postoje i druge lokacije u gradu, gdje bi bili ispunjeni svi uslovi za adekvatan smještaj ovih ljudi, ali Stari Grad i Baščaršija to nisu. Mi smo i dalje na raspolaganju da izbjeglicama pomognemo koliko god možemo, ali moramo naći drugu lokaciju za njihov smještaj“, izjavio je Hadžibajrić.

Općina Stari Grad je spremna pružiti i finansijsku i tehničku pomoć za smještaj izbjeglica, a istovremeno se apeluje na nadležno Ministarstvo sigurnosti BiH da se uključi u rješavanje ove problematike.

„Ne možemo prihvatiti da se u srcu Baščaršije stvara izbjeglički tabor i zato zahtijevamo od državnih vlasti da obiđu izbjeglice, uvjere se u uslove u kojima borave i djeluju u što skorijem roku,“ kazao je Hadžibajrić.

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...