Hadžić dao zanimljiv prijedlog vlastima: Ovlasti građanima

Preporučujemo

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić dao je zanimljiv prijedlog vlastima nakon nesreće u kojoj je smrtno stradala doktorica Azra Spahić.

“Ideja i prijedlog. Zašto donosioci odluka ne bi razmislili o tome da umjesto zapošljavanja stotina policajaca i kamera, ne daju „ovlasti“ građanima. Koliko vas je bilo do sada u situaciji kada se vozite, da ispred ili iza vas neki krkan divlja po cesti, prestiže na punoj liniji, ugrožava saobraćaj? Baš tada kada treba da bude policije, nje nema. To se neće riješiti ni sa 100, ni sa 1.000 novih policajaca ili radara. Kod radara je problem što usporite kod radara i onda pun gas. Šta smo dobili, ništa.

- -

Ideja je da se izmjeni regulativa i omogući građanima da evidentiraju prekršaje i pošalju jednostavno u policiju. Nagrada bi bila pola iznosa koji se naplati kroz kaznu. Ja bih prvi ugradio kameru u autu, koja bi snimala vožnju i vrlo bih rado slao sve prekršaje policiji, ne da bih zaradio novac, nego da bi to doprinijelo sigurnosti.

Sav novac bih donirao u javne kuhinje. Zašto ne ići korak dalje, napraviti platformu, gdje bi putem aplikacije građani stavljali sve prekršaje. Zamislite tokom divljanja, deset građana odmah evidentira prekršaj i „dojavi“ isti policiji. Odmah mu napišite deset kazni i / ili oduzmite vozilo. Na vama je da smislite kaznenu politiku. Učinite platformu transparentnom, da svako pazi šta se desilo sa prekršajem, da ne bude „sakriven“ u ladicu.

Evidentirajte ne samo brzu vožnju, nego i presporu vožnju, pogotovo kamiona koji namjerno prave kolone, ugrožavajući tako ostatak saobraćaja.

Omogućite građanima da budu inspektori i „kamere“ sigurnosti, a zašto ne i da neko zaradi na tome, ako ga to zanima. Nemate za to troška. Dobit će te desetke hiljada “policajaca” i savjesnih građana koji će pomoći društvu. Ja ću rado pomoći, ako mogu, iako to nije moja oblast. Nemam ništa protiv da zaposlite dodatne policajce, ali budite racionalni. Nama treba efikasnost. Moj motiv je da moje dijete ne bude sljedeća žrtva ubica na cestama.

- -

Nemojte molim vas govoriti kako nešto ne može ili da je teško, hajmo napraviti kako može”, poručio je Hadžić.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...