Hadžić: Inflatorna kretanja kao rak razaraju naše društvo i ekonomiju, reforma poreskog sistema je hitna!

Preporučujemo

Faruk Hadžić, bh. ekonomski analitičar iznio je zabrinjavajuće podatke navodeći da ubuduće “možemo očekivati spiralni rast izdataka za plate, koji će dalje dovesti do još većeg rasta cijena – inflacije”.

“Na dvije stvari sam upozorio početkom ove godine. Prva, da će Federacija BiH napraviti historijsku grešku ako dio rasta prikupljenih poreza, zbog inflacije, ne vrati privredi i radnicima kroz niže poreze i doprinose, kako bi se zadržao nivo bruto plate, a povećala neto plata. Drugo, upozorio sam da ukoliko ne dođe do rasterećenja poslovanja i većih neto, a istih bruto plata, možemo očekivati spiralni rast izdataka za plate, koji će dalje dovesti do još većeg rasta cijena – inflacije”, naveo je Hadžić.

Dodaje da su posljednji statistički podaci to nažalost potvrdili.

“Rast cijena je doveo do značajnijeg rasta troškova plata, što je opet bio razlog za dodatno podizanje cijena. Ukoliko želimo usporiti ova inflatorna kretanja, koja kao rak razaraju naše društvo i ekonomiju, potrebno je hitno provesti reformu poreskog sistema, jer novca za takvu reformu ima. Kao što sam više puta od početka godine upozorio, što budemo duže čekali, kasnije će biti sve bolnije i teže provesti neophodne mjere”, istakao je Hadžić.

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...