Hadžije iz Bosne i Hercegovine stigle u Mekku, čekaju red za obavljanje umre

Preporučujemo

Hadžije iz Bosne i Hercegovine koji su ove godine otputovali na hadž stigli su danas iz Medine u Mekku gdje će nastaviti vjerske aktivnosti.

Prema riječima odgovornih iz Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, svi su dobro i zdravo i sa ushićenjem čekaju da ugledaju Kabu.

Hadžije podijeljene u tri grupe napuštale su od ranih jutarnjih sati Medinu u intervalima. Prva grupa je krenula u 8:00, druga u 9:00, a treća u 10:00 sati.

Obučeni u ihrame, hadžihanume i hadžije su zanijetili umru na mikatu Zul- Hulejfa, klanjali dva rekata i nastavili putovanje ka Mekki.

Nakon dolaska u ovaj sveti grad, hadžije su se smjestile u hotel gdje se odmaraju i čekaju svoj red da obave umru, s obzirom da saudijske vlasti ove godine traže od hodočasnika da se unaprijed najave kako bi im odredile termin umre.

Umra je hodočašće koje se obavlja mimo vremena hadža, a ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: tavaf, sa’j između Safe i Merve te brijanje glave ili skraćivanje kose.

Nakon obavljene umre, naše hadžije će skinuti ihrame i, dok budu čekali obavljanje hadža, činiti ibadete u Mekki. Obredi hadža počinju 7. jula a Kurban-bajram je 9. jula, saopćile su jučer saudijske vlasti nakon što su vjerski učenjaci potvrdili da su vidjeli mladi mjesec, odnosno da je počeo hidžretski mjesec zul-hidže.

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...