Halilhodžić u Japanu otkrio sve: Najteži trenutak u životu, mislio sam da se šali

Preporučujemo

Početkom aprila bh. stručnjak Vahid Halilhodžić dobio je otkaz na klupi fudbalske reprezentacije Japana.

Nešto više od dva mjeseca prije početka Svjetskog prvenstva Fudbalski savez Japana se odlučio na ovu nevjerovatnu odluku koja je izuzetno teško pala Halilhodžiću.

- -

Vaha je prije nekoliko dana u suzama doputovao u Japan, a danas je održao press konferenciju u kojoj je govorio o svemu što se dešavalo u reprezentaciji.

“Ovo je najteži trenutak u mom životu”, riječi su kojima je Halilhodžić započeo press konferenciju pred više od 300 novinara i 30 TV ekipa, te je nastavio:

“Možda sam bio malo naivan, ali sve sam radio kako bi tim bio uspješan. Osjećam da me nisu poštovali i da mi nisu rekli istinu zašto sam dobio otkaz. Volio bih da mi je predsjednik rekao da postoji problem. Volio bih da su mi bilo šta rekli. Šokiran sam jer mi niko ništa nije govorio”, istakao je Halilhodžić.

Istakao je kako nije imao problema sa fudbalerima kao što je to predsjednik Fudbalskog saveza Japana Kozo Tashima ranije istakao.

- -

“Nisam imao nikakvih problema sa bilo kim u protekle tri godine, posebno ne sa fudbalerima. Bio sam stalno u kontaktu sa njima, nisam ih kritikovao javno i uvijek sam odgovornost za lošije igre preuzimao na sebe. Jedino nezadovoljstvo je bilo od strane dvojice fudbalera koji nisu igrali protiv Australije, ali su igrali dosta u prethodnim mečevima”.

Japanski mediji su spekulisali da su za otkaz bh. stručnjaku zaslužne glavne zvijezde reprezentacije Keisuke Honda, Shinji Kagawa i Shinji Okazaki. U utakmici protiv Australije koju je Japan dobio sa 2:0 i otišao na Mundijal, Honda i Kagawa nisu igrali, piše sportsport.

Također, kao razlozi otkaza spominju se i loši nastupi u pripremnim utakmicama protiv Malija i Ukrajine, a Halilhodžić je i na to imao odgovor:

“Gradio sam tim za Svjetsko prvenstvo. Tražio sam rješenja za vezni red i napad. Želio sam da igrači dođu na neki novi nivo igre na Svjetskom prvenstvu, da igraju bolje nego ikad ranije. Rezultat mi nije bio bitan i iako nisam bio zadovoljan postignutim, vidio sam mnogo pozitivnih stvari u tim susretima”, rekao je Halilhodžić, te je ispričao kako je saznao za otkaz.

“Tashima mi je u hotelu u Parizu rekao da sam otpušten. Mislio sam da se šali i pitao sam ga zašto govori takve stvari. Rekao mi je da je ozbiljan i da sam otkaz dobio zbog gubljenja povjerenja i nedostatka komunikacije sa igračima. Bio sam u šoku”, rekao je Halilhodžić.

Japanci će na Mundijalu u Rusiji igrati u grupi H, a protivnici su im Poljska, Senegal i Kolumbija.

Najnovije

Početak marta bit će natprosječno topao uz “prljavu” kišu, temperature negdje i preko 21 stepen

Početak marta obilježit će natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine, ali uz kišne intervale i oblačnost u većem...