- Advertisement -

Hamburg od danas prvi njemački grad bez dizelaša

Preporučujemo

Hamburg je danas postao prvi grad u Njemačkoj koji je uveo zabranu na promet vozila sa dizel motorima na pojedinim saobraćajnicama.

Zabrana, koja će ostati na snazi sve dok se kvalitet zraka u gradu ne poboljša, primenjivat će se na dvije dionice ukupne dužine od 2,2 kilometra, prenosi radiosarajevo.

“Naš cilj i naša odgovornost je da zaštitimo građane od isparenja štetnih plinova”, izjavio je hamburški senator za životnu sredinu Jens Kerstan.

Zabrana će, kako dodaje, važiti sve dok federalna vlada ne primora automobilske kompanije da instaliraju nove sisteme za čišćenje izduvnih plinova u stara dizel vozila, čemu se proizvođači protive.

U ekološkoj organizaciji Greenpeace se nadaju da će i drugi njemački gradovi slijediti primer Hamburga, ali i gradova kao što su Kopenhagen i Amsterdam u preispitivanju svoje saobraćajne politike.

Vrhovni administrativni sud u Njemačkoj je u februaru načelno dozvolio gradovima uvođenje zabrane prometa vozilima na dizel pogon u svrhu smanjenja količine ugljen-dioksida u većim gradovima.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...