Haris Gudić: Svjestan sam da su građani skeptični, ali dajte šansu mladoj ekipi SDA na čelu sa Semirom Efendićem

Preporučujemo

Haris Gudić kandidat je na listi SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo. Predložila ga je Asocijacija mladih Ilidža. Kaže da je ponosan što je upravo njihov izbor, te što je neko ko govori u ime svih mladih SDA Ilidža.

– Smatram da sam u najboljim godinama, dovoljno buntovan, ali također dovoljno i zreo za ozbiljne uloge. Mi mladi ne kalkulišemo, detektujemo probleme i rješavamo ih bez okolišanja. To je čar tih godina, ali i veliki potencijal za našu političku scenu, kaže u razgovoru za Index.ba Haris Gudić.

- -

Vjeruje kako će u Klubu zastupnika u Skupštini KS domonirati mladi ljudi.

-Skoro pa svakodnevno čujemo da građani žele mlade ljude i nova lica na političkoj sceni. 7. oktobra svi imaju šansu da podmlade politiku u Sarajevu. SDA je svim građanima Kantona Sarajevo pružila priliku da izaberu mlade delegiravši 12 mladih kandidata na čelu sa najmlađim općinskim načelnikom u Bosni i Hercegovini Semirom Efendićem. Dakle pred nama se upravo dešava tiha smjena generacija. Na pomolu je nova snaga koja će svojim znanjem, energijom i vještinama bez zadrške i kalkulacije uhvatiti se u koštac sa pitanjima obrazovanja, sigurnosti, zdravstva, javnog prevoza, saobraćajne infrastrukture, javne higijene, čistoćom zraka, borbe protiv socijalne nejednakosti, privrednog razvoja, navodi Gudić.

Svjestan je kaže kako su građani skeptični, jer su do sada naslušali se svakakvih obećanja. Međutim…

-Uvjeren sam da ih ova mlada ekipa neće iznevjeriti. Mi, na čelu sa Semirom Efendićem, uz pomoć iskusnijih kolega, u stanju smo da pokrenemo Sarajevo. Dajte nam šansu, a mi vas nećemo iznevjeriti, dajte nam šansu da svima vratimo vjeru u budućnost, ističe Gudić.

- -

Potcrtava da kada je Sarajevo jako, jaka je i Bosna i Hercegovina, a kada je Sarajevo slabo i bavi se samo sobom, guši se u vlastitim problemima i ta slika se reflektuje na čitavu državu.

-Dajte nam šansu da zajedno od Sarajeva napravimo modernu metropolu kojom će se dičiti svi Bosanci i Hercegovci. Sarajevo mora biti onakvo kakvim su ga zamišljali i o kakvom su maštali njegovi najbolji sinovi braneći ga od agresora. Negatori države imaju ustavne mehanizme blokade na državnom i entitetskom nivou, ali u kantonima tih prepreka nema. U Skupštini Kantona Sarajevo nema SDS-a, SNSD-a, HDZ-a i ostalih „tumora“. Upravo tu u narednom mandatu jače i bolje nego ikada do sad svima u BiH, regionu i svijetu moramo poslati poruku da mi nismo propala država. To ćemo uraditi tako što će Kanton Sarajevo postati primjer dobre prakse i dobre vlasti, zato proberite ljude koji vas neće iznevjeriti.

SDA  je zasigurno najbolja politička organizacija. Nije savršena, problema ima. U godinama iza nas se u SDA uvuklo svašta. Mnogi ljudi koji su deklarativno za narod, a djelima pokazuju da su sa nama samo zbog sebe i svojih interesa. Predsjednik Izetbegović je najavio čišćenje, ali da bi se to do kraja realizovalo potrebna je podrška glasača, koji će izaći na izbore i glasati za one dobre ljude na listama SDA kojih je hvala Bogu većina. Rezultati izbora će imati dvije ključne poruke. A to su da građani ne žele mini političke eksperimente egocentričnih pojedinaca i opredjeljenje intenzivnijem procesu čišćenja SDA, poručuje Gudić.

Pojašnjava da nije napamet ušao u ovu kampanju.

-Analizirao sam ključne probleme, izazove ali i potencijale našeg Kantona, te ih pretočio u svoj zastupnički program koji sam nazvao „Odgovor!“ i bio je dostupan u proteklih mjesec dana i na društevnim mrežama, ali i na info štandovima SDA. Opozicionari nabrajaju probleme, ali slabo se igdje može čuti neka ideja, inicijativa i rješenje. Gađaju nas patetikom, populizmom i velikim pričama od kojih nikad ništa nema niti će biti. Želja mi je bila da svojim primjerom promjenim te negativne prakse. Svim građanima koji me podrže obećavam da ih nikada neću iznevjeriti i razočarati. Budem li imao priliku bit ću jedan od najaktivnijih zastupnika u narednom mandatu. Želja mi je da budem neko ko će stalno komunicirati sa građanima i delegirati njihove probleme. Pokazat ćemo svima kako se ovaj posao zastupnika treba raditi!, naglašava Gudić.

Konakovićev mandat i kampanju obilježilo je bavljenje ljudima, a ne problemima

-Meni lično je Elmedin Konaković simbol jedne bezidejne političke prakse koja će na ovim izborima doživjeti fijasko. Bavljenje ljudima, a ne problemima je karakteristika koja je obilježila njegovo premijerovanje, ali i ovu izbornu kampanju njegove privatne stranke.

Nedorečena vizija kursa kojom bi on eventualno vodio Kanton Sarajevo je obilježila svaki dan njegove kampanje.  Paušalne prozivke i bezdokazne karakterizacije dojučerašnjih stranačkih kolega o kojima je donedavno imao samo riječi hvale šalju poruku neuračunljivosti i dubokog sukoba sa samim sobom. Elmedin Konaković je svojim izlaskom iz SDA počastio sve građane ličnom diskvalifikacijom iz političke prve lige u koju se vjerujem nikad više neće vratiti.

Potrošio je sebe i svu svoju ličnu i stranačku infrastrukturu na provociranje reakcije Semira Efendića ne bi li na taj način sebi dao na značaju i legitimitetu. Evidento je da građani Kantona Sarajevo prevazilaze politiku bezidejnosti za koju je Konaković simbol, stav je Harisa Gudića.

(E.L.)

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...