- Advertisement -

Hartmann: Nesreća Daytona – prvi put u BiH uveden koncept srpskog entiteta

Preporučujemo

Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica Tribunala u Haagu, komentarišući za N1 francusko predsjedavanja Evropskom unijom istakla je kako je zvanična politika službenog Pariza poštivanje “teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine” i pružanje “pune podrške evropskoj perspektivi BiH”.

Hartmann je dodala da se ne razumije šta Francuska konkretno radi u tom smjeru.

“U svakom slučaju, zemlje Unije su veoma podijeljene i ta podjela je tim veća jer neke, a posebno Francuska, ne razumiju ulog u onome što se dešava (uloga i ambicije Rusije na Balkanu itd.) Bilo bi dobro pozvati Francusku da razotkrije svoju politiku na Balkanu i da kao predsjednica EU ukaže na značaj koji pridaje trenutnoj krizi”, naglasila je ona.

Poručila je kako se “nada svim srcem “da Francuska nije u “miteranskoj dinamici” na Balkanu.

“Ali ćemo se umiriti tek kada Francuska bude jasno zauzela stav u korist izborne reforme u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava. Nacionalističke pretenzije koje zahtijevaju transformaciju Bosne i Hercegovine na teritorijalne zajednice, sami pretvoreni u izborne kantone po mjeri, podsjećaju na ono što je Francuska radila u Libanu prije jednog stoljeća i što i danas podriva zemlju. Tako Francuska i Evropa ne mogu braniti teritorijalni integritet i budućnost Bosne i Hercegovine unutar EU”, zaključila je za N1 Florence Hartmann.

Dayton je imao nesreću da prvi put u historiji u Bosnu i Hercegovinu uveden koncept teritorijalne zajednice sa srpskim entitetom, naglasila je bivša glasnogovornica Tribunala u Haagu te dodala “da bi pojačanje ove dinamike značilo nagrađivanje masovnih zločina koje je osudio ICTY i time osudili na smrt Bosnu i Hercegovinu”, kazala je Hartmann.

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bivšem ukrajinskom predsjedniku zabranjen izlazak iz zemlje

Bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku dvaput je zabranjeno napustiti Ukrajinu kako bi učestvovao na sastanku tijela NATO saveza u...