Hasečić o presudi četnicima: Pomak, ali kazna je mala

Preporučujemo

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja žena žrtva kazala je da je drugosptepena presuda kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, mala po pitanju kazne ali ipak pomak u smislu kažnjavanja odnosno procesuiranja čega, kako objašnjava, nije bilo ranije.

Hasečić u izjavi za N1 podsjeća da je Udruženje na čijem je čelu podnijelo krivičnu prijavu protiv pripadnika ravnogorskog pokreta te da je i ona sama bila svjedok u ovom predmetu.

“Presudom lično nisam zadovoljna, odnosno izrečenom kaznom pa ima žalbeni postupak. Presude se moraju poštovati. Međutim, ovo je ipak pomak da je Sud BiH kaznio za izazivanjen nacionalne, rasne i vjerske mržnje što treba pohvaliti”, kazala je Hasečić.

Hasečić je za N1 kazala da ova presuda mora biti opomena da nigdje u BiH više nikome ne padne na pamet da vrijeđa pogotovo u povratničkim mjestima kao što je Višegrad odakle je Hasečić.

“Po mom mišljenju ravnogorski pokret je presudom Suda BiH trebao biti ukinut, i to je trebalo biti obuhvaćeno presudom”, objasnila je Hasečić.

Na kraju, Hasečić kaže da svaki pokret, organizaciju koje pozivaju na nasilje, netrpeljivost treba ukinuti odnosno zabraniti njihovo djelovanje.

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...