HDZ Hrvatske kriv za izvlačenje novca iz institucija, Sanaderu sedam godina zatvora

Preporučujemo

Vrhovni sud Hrvatske djelomično je potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju “Fimi media” pa će Hrvatska demokratska zajednica zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i kompanija morati platiti 3,5 miliona kuna kazne (približno 900.000 KM), dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

– HDZ poštuje hrvatski pravni poredak i odluke hrvatskih sudova te će postupiti po presudi VS-a. To znači da će uplatiti izrečenu kaznu. Kao legalisti prihvaćamo presudu, žao nam je da nisu uvaženi svi pravni elementi koje su advokati podnijeli.

Kao predsjednik stranke otklanjam bilo kakvu odgovornost aktuelnog vodstva HDZ-a za radnje koje su bile prije svega radnje pojedinca u vremenu između 2004. i 2009. godine. Mi s onim što se tada zbivalo, kad je riječ o aktuelnom vodstvu, nemamo nikakve veze niti želimo preuzeti bilo kakvu vrstu odgovornosti – poručio je Andrej Plenković, premijer Hrvatske i lider HDZ-a.

 

Najnovije

Knjiga “Lav bosanski” o Hasanu Čengiću predstavljena večeras u Sarajevu

Knjiga o Hasanu Čengiću "Lav bosanski", koju su priredile Fahira, Halisa, Emina i Sidika Čengić, predstavljena je večeras u...