HDZ Hrvatske kriv za izvlačenje novca iz institucija, Sanaderu sedam godina zatvora

preporučujemo

Vrhovni sud Hrvatske djelomično je potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju “Fimi media” pa će Hrvatska demokratska zajednica zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i kompanija morati platiti 3,5 miliona kuna kazne (približno 900.000 KM), dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

– HDZ poštuje hrvatski pravni poredak i odluke hrvatskih sudova te će postupiti po presudi VS-a. To znači da će uplatiti izrečenu kaznu. Kao legalisti prihvaćamo presudu, žao nam je da nisu uvaženi svi pravni elementi koje su advokati podnijeli.

Kao predsjednik stranke otklanjam bilo kakvu odgovornost aktuelnog vodstva HDZ-a za radnje koje su bile prije svega radnje pojedinca u vremenu između 2004. i 2009. godine. Mi s onim što se tada zbivalo, kad je riječ o aktuelnom vodstvu, nemamo nikakve veze niti želimo preuzeti bilo kakvu vrstu odgovornosti – poručio je Andrej Plenković, premijer Hrvatske i lider HDZ-a.

 

Pročitajte:  Zbog nasilja nad migrantima na granici sa BiH suspendovani hrvatski policajci
Pročitajte:  U piletini porijeklom iz BiH utvrđena salmonela

Najnovije

Rustemović o namjerama NSRS: Biti će poremećeno snabdijevanjem lijekovima i medicinskim sredstvima, na cijeloj BiH a pandemija corona virusa traje

Predsjednik Sindikata Agencije za lijekove BiH Ramo Rustemović povodom sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine manjeg bh. entiteta Republika Srpska...