HDZ i SDP u Kiseljaku ukidaju područne škole na bosanskom jeziku

preporučujemo

Prenosimo saopćenje OO SDA Kiseljak povodom usvajanje zaključka oko prenosa nadležnosti nad obrazovanjem sa kantonalnog nivoa na općinski nivo u Kiseljaku:

Iako su na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Kiseljak vijećnici HDZ-a 1990 i HSP-a bili suzdržani a vijećnici iz SDA protiv, Odluka o prijenosu nadležnosti s nivoa Kantona na općinski nivo je ipak izglasana i usvojena. Kao i kod usvajanja općinskog Statuta, kada nedostaje glas – tu je SDP. Podsjećamo Vas da je SDP-ov glas bio presudan u donošenju aktuelnog Statuta. HDZ je i 30. aprila 2019. kao i uvijek do sada kada se glasa protiv interesa Bošnjaka u Kiseljaku, imao maksimalnih 11 ruku. Međutim, to nije bilo dovoljno pa im svoje dvije ruke podrške pružaju njihovi pijuni za povremenu upotrebu, Nihad Junuzović (SDP) i Hikmet Karasalihović (DF). Svjesni da će spomenuta odluka još više otežati ionako nezavidan položaj Bošnjaka u Kiseljaku, protiv ove odluke je glasalo svih sedam vijećnika iz SDA. Po ugledu na “napredne općine” (Žepče), i Općina Kiseljak je, na sramotu brojnijeg naroda u Kiseljaku, usvojila ovu odluku i time oduzela Bošnjacima i ono malo autonomnosti u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja. Oduzela im je ono što i u SBK već dugi niz godina suvereno kontroliše HDZ.

Pozadina ove odluke mnogo je krupnija, teža i dalekosežnija od onoga što mogu da pojme Nihadov i Hikmetov mozak. Da bi bilo malo jasnije pozabavit ćemo se statistikom.

Prema podacima iz škola, u prve razrede je ove godine upisano 210 prvačića. Od toga 107 je bošnjačke a 103 hrvatske djece. Ko voli, neka prevede “krušaka i jabuka”, kako nekoć to reče jedna vrla ministrica. Gledano po školama to izgleda ovako:

Hrvatski NPP: Osnovna škola Kiseljak – 71 (od toga 17 učenika će pohađati nastavu na Brnjacima); Osnovna škola Gromiljak – 16 učenika; Osnovna škola u Lepenici – 12 učenika i Osnovna škola na Brestovskom – 4 učenika.

Škole koje rade po planu i programu na bosanskom jeziku imaju sljedeće stanje: Osnovna škola “Kiseljak 1” – 90 učenika, od čega će njih 29 pohađati nastavu na Gromiljaku; 18 na Brestovskom i 11 na Bilalovcu, tako da će u Kiseljaku ostati 32 učenika od kojih 3 dolazi iz općine Kreševo; Osnovna škola Zabrđe – 17 učenika.

Ako detaljnije razmotrimo ove podatke, jasno se vidi da škole koje organizuju nastavu na bosanskom jeziku nemaju problem s brojem upisane djece. Problem se javlja u školama koje rade po planu i programu na hrvatskom jeziku jer kako organizovati nastavu sa samo 4 učenika? Namjera je krajnje jasna: ukinuti područne škole koje rade po planu i programu na bosanskom i time primorati bošnjačku djecu da se upišu i pohađaju nastavu u školama po planu i programu na hrvatskom jeziku. Kao i do sada, bošnjačka djeca će služiti za potkusurivanje i namirivanje dnevnih interesa raznih Nihada i Hikmeta. I Mladena, da ne zaboravimo!

Kolika je dobronamjernost i iskrenost aktuelnog općinskog načelnika po ovom pitanju najbolje govori činjenica da na javnu raspravu po ovom, za nas životno važnom pitanju, nije pozvao resornog ministra kao ni dva zastupnika u Skupštini SBK koji dolaze iz Kiseljaka, a koji će na kraju o svemu trebati dati konačan sud. Još ćemo podsjetiti čitaoce da su Bošnjaci po povratku u Kiseljak nastavu izvodili i u školi na Han Ploči koja je također iz političkih razloga zatvorena i srušena a s ciljem da se bošnjačka djeca s tog područja primoraju da nastavu pohađaju u najbližoj školi po planu i programu na hrvatskom, školi na Brnjacima. Ovo iznosimo tek toliko da podsjetimo vrle vijećnike iz SDP-a i DF-a, ukoliko su u međuvremenu zaboravili. Ne znamo hoće li ih mučiti savjest, ne vjerujemo jer izgleda da tamo gdje u Kiseljaku prestaje savjest, logika i razum, tamo počinje SDP. Sada eto imaju i nerazdvojnog druga u DF-u.

Opravdana je bojazan Hrvata u ZDK jer ih ima 12% i nemaju nikakvu garanciju kada je u pitanju njihov nacionalni interes. Međutim, u SBK je potpuno drugačiji princip. Hrvati imaju ustavnu zaštićenost i brojčano su skoro izjednačeni sa Bošnjacima. Ovaj detalj dodatno podebljava tezu da se iza ovog poteza kriju puno krupniji interese i da oni sasvim sigurnu podrivaju teritorijalni integritet i ustavnu uređenost kako kantona tako i BiH. Glas građanskih stranaka je put u daljnju marginalizaciju i satanizaciju Bošnjaka u Kiseljaku.

Glas Bošnjaka je nebitan što pokazuju i rezultati provedene javne rasprave: Upravni odbor Osnovne škole “Kiseljak 1” jednoglasno je bio protiv ove odluke, Nastavničko vijeće ove škole koje broji 105 članova jednoglasno protiv dok je Vijeće roditelja također bilo protiv uz jedan suzdržan glas. Pretpostavljate – SDP-ov! Osnovna škola “Kiseljak 2” imala je suštinski identične rezultate. Jedan nastavnik, član SDP-a, bio je suzdržan. Na upit načelnika šta će biti s isturenim odjeljenjima SMŠ “Zijah Dizdarević” u Kiseljaku, odgovor je bio jasan: „Ukinut ćemo ih! Osnovce iz Kreševa poslat ćemo u Kreševo!“

Šta će nam ostati kao mogućnost? Ništa! Ponavljamo, ne možemo vjerovati u dobre namjere načelnika i njegove političke partije jer ni do sada nije želio omogućiti nacionalnu grupu predmeta bošnjačkoj djeci u Srednjoj strukovnoj školi Fojnica i SŠ “Ivan Goran Kovačić”. Bošnjaci u nekim odjeljenjima tih škola, iako brojniji, nemaju pravo ni na maternji jezik kao elementarno pravo. Sve ovo Ramljak ni do sada nije htio da promijeni. Od sada neće pogotovo. Da li je neko branio načelniku da ulaže u školske objekte u prethodnom periodu? Naravno, nije, ni Vlada niti resorno ministarstvo. Zašto bi to radio sada, nije mu prije to bio interes., neće ni sada. Očito to ne smeta SDP-u i DF-u, čiji je predsjednik, član državnog Predsjedništva, proglašen u ovom gradu “personom non grata”. Bitan je njihov sitni šićar, privatni interes, Hikmetovo učešće u najplaćenijim komisijama u općini, a nacionalni interes je manje važan. Kako kažu Šumadinci, “šta zna gedža šta je čokolada”. Ova izreka bi na bosanskom, inače nepoželjnom i nepriznatom jeziku u Kiseljaku, uskoro mogla glasiti “šta zna Hikmet šta je obrazovanje”.

Najnovije

Turski mediji: Policija otkrila bombu, spriječen napad na Erdogana

Turske obavještajne službe osujetile su večeras pokušaj napada na predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, prenose turski mediji. Eksplozivna naprava pronađena je...