HDZ-ovci i načelnici iz Hercegovine negoduju zbog Dodika: Na kojem su mu mjestu ljudski životi?

Preporučujemo

Šest gradova u Hercegovini tražilo je i traži pomoć Oružanih snaga BiH u gašenju požara, ali pomoć ne stiže jer član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik ne želi da se izjasni o “dizanju” helikoptera stavljajući tako svoju politiku iznad domova građana pa i života.

Široki Brijeg, Tomislavgrad, Stolac, Neum, Livno uputili su zahtjeve za angažman helikoptera Oružanih snaga. Saglasnost na pristigle zahtjeve su jučer dali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ali Dodik šuti i danas. I Jablanica je danas zatražila istu pomoć.

Stranke iz RS-a, na čelu sa Dodikom kao liderom SNSD-a, odlučile su da će od 26. jula bojkotovati rad institucija Bosne i Hercegovine, pa orilo-gorilo. A gori.

Imajući u vidu česte izjave da SNSD i HDZBiH dijele iste vrijednosti, te imajući u vidu podršku koju pružaju jedni drugima, zanimalo nas je šta na sve imaju za reći kadrovi HDZ-a BiH, stranke koja ima rukovodeće pozicije u većini požarom ugroženih općina i gradova.

Mijo Matanović, zastupnik HDZ-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, bio je jedini HDZ-ov parlamentarac koji nas nije ignorirao. Zanimao nas je njegov stav o tome da šest gradova treba pomoć u gašenju požara, a Dodik ne daje saglasnost.

– Naravno da to nije uredu. Treba omogućiti da se desi što manje materijalne štete, a pogotovo da ne bude ljudskih žrtava. Bojim se da ta odluka o bojkotu institucija BiH nije jedini razlog – stava je Matanović.

Pitali smo ga šta bi još mogao biti razlog.

– Cjelokupno stanje, i pored odluke o tom bojkotu, ne ide kako bi trebalo. Danas se može samo nagađati šta je u pitanju – dodao je Matanović.

Dragan Jurković (HDZBiH), načelnik Neuma, također je istakao da ta odluka nije uredu.

– Mislim da su životi ljudi i imovina prioritet, a da bi to trebalo biti iznad svih blokada, te da bi se oko toga trebali svi složiti. Također prava i iskazivanje određenog nezadovoljstva bi trebalo rješavati u državnim institucijama – rekao je Jurković.

Ivan Buntić, načelnik Tomislavgrada, koji je na poziciju došao kao kadar Hrvatskog nacionalnog pomaka, istakao je da od ljudskih života nema ništa važnije.

– U visoku politiku se ne miješam. Slali smo dva-tri puta zahtjev kada je gorjelo. U ovakvim stvarima ne smije biti visoka politika važnija od ljudskih života. A bilo je blizu – dodao je Buntić.

Dok je Tomislavgrad čekao pomoć bh. Oružanih snaga, kanadere im je dva dana zaredom slala Hrvatska. Jedan požar je stao zahvaljući – kiši.

Najnovije

Dodik: Nećemo imati većinu u NSRS, a Cvijanović i Krišto bi bile tandem u Predsjedništvu BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će kandidati ove stranke za pojedinačne funkcije na predstojećim opštim izborima...