Helez: Dejtonski aranžman je zabranio prisustvo vojski susjednih država na tlu BiH

Preporučujemo

Državni ministar odbrane Zukan Helez (SDP) komentirao je izjave svog zamjenika Slavena Galića (HDZ) koji je kazao kako podržava dolazak hrvatskih vojnika u BiH u sklopu misije EUFOR Althea.

Galić je za Večernji list istakao kako podržava angažiranje “postrojbi hrvatske vojske u mirovnoj misiji u BiH” jer je Hrvatska članica Evropske unije i NATO-a i jer “snažno podupire BiH u njenim euroatlanskim integracijama”.”Ja stvarno sa Slavenom imam odličnu saradnju, tu nema nikakve dileme. On je jedan korektan čovjek. Što se tiče ovoga dijela, Djeton zabranjuje prisustvo armijama ili vojskama susjednih zemalja i to se odnosi na vojske Srbije, Crne Gore i Hrvatske”, kazao je Helez za Klix.ba.

Istakao je kako to reguliše Anex 1. Dejtona i da predstavnici Evropske unije su protiv toga da te vojske učestvuju u bilo kakvom aranžmanu u BiH.

“To je vrlo jasno, ja sam legalista i poštujem Ustav koji je vrlo jasan. Mada smatram da je to toliko napuhano i izdignuto na neki nivo i samo tražimo neku tačku oko koje se nećemo slagati. Da li će par vojnika iz Hrvatske učestvovati ili neće, mi oko toga se svađamo. Nama Hrvatska svakako treba jer naše članstvo u NATO savezu zavisi i od Hrvatske, a ukoliko podnesemo zahtjev za članstvo, Hrvatska je jedna od 30 članica koje će glasati. Ako jedna ne glasa mi ne možemo biti članica NATO saveza”, objašnjava Helez.

Naglašava kako se o svemu mora voditi računa, ali da je protiv da hrvatski, srbijanski ili crnogorski vojnici učestvuju u bilo kojem sastavu ili EUFOR Althea misiji.

Helez ističe kako ne shvata zašto Hrvatska insistira na slanju vojnika kada je to potpuno nebitno.

“Ne mogu biti svakako i ne razumijem što guraju, za njih je to nebitno da im budu vojnici ovdje u BiH, tih par vojnika. Nije to sad neka jedinica da dođe, neka brigada, to je par vojnika. Mi se držimo zakona i Dejtona”, ponavlja državni ministar odbrane.

Naglašava kako svi moraju poštovati međunarodne sporazume.

Heleza smo pitali i kako komentira činjenicu da je predsjedavajuća Predsjendištva BiH Željka Cvijanović uvjetovala vježbu Oružanih snaga BiH sa NATO-om, održavanjem zajedničke vježbe vojske BiH i Srbije.

“Aranžman u Dejtonu bilo koje vojske susjednih država je zabranjen, dakle zabranjeno je prisustvo vojske Srbije na teritoriji BiH. U nekom obliku, ako NATO savez to vodi, onda bismo mogli razgovarati s kim ćemo učestvovati i kako. Mi možemo imati zajedničku misiju negdje. To se nas ne pita, to je širi kontekst, ali na prostoru BiH to je tako”, zaključio je Helez.

Podsjećamo da je Ministarstvo odbrane BiH planiralo održati zajedničku vojnu vježbu sa Vojskom Srbije na Manjači kod Banja Luke prošle godine, ali je ona otkazana.

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...