Hercegovačkim pčelarima općina naplati i 400 KM za pašu pčela

preporučujemo

Pčelarska godina u Bosni i Hercegovini je loša. Cijena domaćeg meda je skočila, ali ga na tržištu baš i nema, te se pojavljuje samo uvozni. I pored ovih problema, pčelari nailaze na probleme tamo gdje voze pčele na pašu, a zadaju im ih lokalne vlasti.

– Konkretno govorimo tu o općini Bosansko Grahovo. Tamo je općinsko vijeće donijelo odluku da se plaća pašarina 5 maraka po jednoj košnici, a mi od države dobivamo poticaj 6 maraka po istoj. Praktički sve što nam država daje, uzima nam jedna općina, a govorimo o nekom opstanku pčela i pčelarstva – požalio se predsjednik Udruge pčelara “Broćanska kadulja” Miroslav Ostojić, u izjavi za Hercegovina.info.

Stava je da je ovo van svake pameti, te kaže da ih ovo podsjeća na neku vrstu “reketa”.

– Takve stvari, ako se već plaćaju, valjda bi se trebale plaćati jednoj općini preko računa, a ne u gotovini – dodao je Ostojić.

Kao drugu nelogičnost je naveo to što bi, da bi neko mogao naplatiti pašarinu, trebao izvršiti katastar paša.

– To se ne može reći onako “od oka”. Mi primjerice vozimo svoje košnice na privatne posjede ljudi s kojima se mi dogovorimo i oni nam dozvole da stavimo košnice na njihov posjed i sada se tu općina uključuje – kazao je Ostojić.

Sudeći prema računima, pčelarima se naplati i 400 KM “takse za smještaj pčela”.

Ostojić je napomenuo da pčelari iz Bosanskog Grahova imaju olakšice i da je to u redu, ali je problem što bi pčelari jedni od drugih po zakonu trebali biti udaljeni 300 metara, a od domaćih pčelara i do 500 metara, ali da se to ne poštuje.

– Oni su po lokacijama koje su naveli u odluci nas odmaknuli od njih na 1,5 kilometar – pojasnio je Ostojić.

Naglasio je da se druge zemlje bore za opstanak pčelarstva, te je kao primjer naveo Hrvatsku čiji su pčelari dobili 3 miliona kuna samo za šećer i pogače kako bi pčelarstvo opstalo.

– A nama se otima i ono što nam država daje. Ovdje se radi o lošoj komunikaciji države, Ministarstva poljoprivrede i općina – dodao je.

Najnovije

Podnesen zahtjev za smjenu crnogorske vlade, opoziciji fali jedna ruka

skupštinsku proceduru predat je prijedlog da se glasa o nepovjerenju Vladi Crne Gore koji je podržalo 40 poslanika opozicije,...