Hiljade ljudi evakuisane zbog šumskih požara u jugozapadnoj Francuskoj

Preporučujemo

Požar koji je uništio hiljade hektara šume u jugozapadnoj Francuskoj ponovo se razbuktao usred posljednjeg ljetnog vala ekstremnih vrućina, rekli su dužnosnici u srijedu.

Dodatnih 6.000 hektara borove šume izgorjelo je u požaru u općini Landiras od utorka poslijepodne, zbog čega je evakuisano oko 6.000 ljudi, rekli su regionalni dužnosnici grada Gironde regije Nouvelle-Aquitaine u jugozapadnoj Francuskoj u izjavi.

– Vatra je veoma jaka i proširila se na departman Landes južnije, gdje se nalazi regionalni park Landes de Gascogne – saopćeno je, te će vjerovatno biti potrebne daljnje evakuacije, javlja AFP.

– Ovo je veliki požar, mnogo intenzivniji i brži nego na vrhuncu kada je tek izbio u julu – rekao je Marc Vermeulen iz regionalne vatrogasne službe novinarima.

Niko nije ozlijeđen u obalnom području koje ljeti privlači velike turističke gužve, ali je 16 kuća uništeno ili oštećeno u blizini sela Belin-Beliet.

Najnovije

Bliži se kraj egzodusu, ko je pobjegao, pobjegao je? “Nakon referenduma Kremlj ide korak dalje”

Ruski nezavisni portal Meduza, koji djeluje iz inostranstva, javlja da ruske vlasti planiraju zatvoriti granice za muškarce u dobi...