Hiljade ljudi evakuisane zbog šumskih požara u jugozapadnoj Francuskoj

Preporučujemo

Požar koji je uništio hiljade hektara šume u jugozapadnoj Francuskoj ponovo se razbuktao usred posljednjeg ljetnog vala ekstremnih vrućina, rekli su dužnosnici u srijedu.

Dodatnih 6.000 hektara borove šume izgorjelo je u požaru u općini Landiras od utorka poslijepodne, zbog čega je evakuisano oko 6.000 ljudi, rekli su regionalni dužnosnici grada Gironde regije Nouvelle-Aquitaine u jugozapadnoj Francuskoj u izjavi.

– Vatra je veoma jaka i proširila se na departman Landes južnije, gdje se nalazi regionalni park Landes de Gascogne – saopćeno je, te će vjerovatno biti potrebne daljnje evakuacije, javlja AFP.

– Ovo je veliki požar, mnogo intenzivniji i brži nego na vrhuncu kada je tek izbio u julu – rekao je Marc Vermeulen iz regionalne vatrogasne službe novinarima.

Niko nije ozlijeđen u obalnom području koje ljeti privlači velike turističke gužve, ali je 16 kuća uništeno ili oštećeno u blizini sela Belin-Beliet.

Najnovije

Mađarski general-major preuzima upravljanje EUFOR-om u BiH

Ministar odbrane Mađarske Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je da će mađarski general-major Laszlo Sticz preuzeti upravljanje misijom EUFOR-a u Bosni...