Hiljade ljudi u Zagrebu poručilo: Nećemo potvrde, hoćemo slobodu!

preporučujemo

Protest protivnika Covid potvrda i epidemioloških mjera u subotu popodne okupio je brojne demonstrante koji su se u dvije “rijeke” slili na Trg bana Josipa Jelačića. Bijeli tihi marš, kako su ga još prozvali, počeo je nešto prije 15 sati na Trgu francuske republike i Trgu žrtava fašizma.

Dobro raspoloženi demonstranti pristigli organizirano autobusima iz svih dijelova Hrvatske došli su “naoružani” transparentima od kojih su se istaknuli oni poput “Nismo robovi, nismo QR kodovi”, “Nećemo fašizam”, “Ja vjerujem znanstveniku Gordanu Laucu”, “Ne slijepom vjerovanju autoritetima”, “Živi i pusti druge da žive”, “Nepokoriva generacija, nepokoriva nacija”, “Nisam i neću”, “I cijepljeni prenose virus zar ne?”… A od poznatih lica u masi bili su primijećeni Miro Bulj, Zlatko Hasanbegović, Nino Raspudić…

– Pozdrav, slobodni ljudi! Iznosimo prijedlog zakona da se ukinu sve covid potvrde, odmah! Slažete li se svi? – izvikuju govornici na Trgu, a okupljen narod uglas potvrđuje. Na daljnje pitanje ima li ko da se ne slaže s time i ima li suzdržanih, zavladala je tišina.

– Drugi zakon koji predlažemo je da se zabranjuje donošenje novog zakona o covid potvrdama ikada više. Nema te zaraze koja može tako uništiti Hrvatsku kao zaraza korupcije i kriminala. Danas sam ovdje da niko ko je dobio covid potvrdu ne bi dobio dopuštenje da širi zarazu. Srednjoškolci su nekad na rubu punoljetnosti išli u rat – naglašavali su još govornici.

Jedan od demonstranata se popeo na spomenik banu Josipu Jelačiću te se igrao s vatrom. Zapalio je bijelu zastavu koja je u sredini imala znak, a svi su zaključili da je logo HDZ-a na njoj.

Dubrovačka odvjetnica Ivana Kolić okupljenima je poručila da “temeljna ljudska prava nisu nešto za što bi se trebali moliti, pitati ili biti submisivni”.

– Temeljna prava stječemo rođenjem. Bez njih nemamo zdravlja. Bez njih nismo ljudi, nego robovi koji su tretirani kao stvari – uvjeravala je Kolić nakon čega su uputili policiji pozdrav uz apel: “Stanite uz nas!”

Nakon završenog protesta na Trgu, dio demonstranata je otišao do zgrade HRT-a gdje su vikali “Izdaja, izdaja”. Policija im je onemogućila ulazak u zgradu, a kako se moglo čuti tijekom dana, demonstanti novinare općenito smatraju plaćenicima Stožera koji šire laži, rade neprijateljsku propagandu i prave paniku oko pandemije.

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...