Historijski sastanak: Lideri Kim i Moon dogovorili kraj rata i potpunu denuklearizaciju

Preporučujemo

“Nema više rata na Korejskom poluotoku, počinje novo razdoblje mira”, saopštili su lideri Južne i Sjeverne Koreje danas. Kim i Moon su danas odvojeno stigli na mjesto susreta, ali ga je Moon simbolično dočekao na crti razgraničenja ove dvije zemlje, te su se crvenim tepihom uputili prema trgu u selu Panmunjom okruženi počasnom gardom.

Dogovoreno je da će južnokorejski predsjednik Moon Jae-in posjetiti glavni grad Sjeverne Koreje na jesen. Dvije zemlje dogovorile su uspostaviti “zajednički ured za vezu” u Gaeseongu, u Sjevernoj Koreji. Ured će “olakšati konsultacije između ove dvije zemlje i potrebne razmjene”.

- -

Nakon saopštenja, uslijedile su izjave za novinare. Kim je rekao kako su narodi ove dvije zemlje oduvijek ujedinjeni pa da isti primjer trebaju slijediti i ove dvije zemlje, piše index.hr.

“Nismo ljudi koji bi se trebali suprotstavljati jedni drugima… trebali bismo živjeti u jedinstvu. Dugo smo čekali da se dogodi ovaj trenutak, svi mi”, dodao je.

I mada je Kim prešutio denuklearizaciju, Moon je medijima rekao da su obje države pristale na potpunu denuklearizaciju korejskog poluotoka.

“Nadam se da će građani dvije zemlje moći uživati u miru i razvoju na Korejskom poluotoku bez straha od rata”, poručio je Kim.

- -

Najnovije

Evropska unija odobrila da se dobit od zamrznutih ruskih milijardi pošalje u Ukrajinu

Evropska unija je u utorak odobrila plan da se Ukrajini preda dobit ostvarena zamrznutom imovinom ruske centralne banke. Češki ministar...