Hitna pomoć Kantona Sarajevo objavila “sve što trebamo znati o koronavirusu”

preporučujemo

Hitna pomoć Kantona Sarajevo objavila je poučan snimak u kome je sadržano “sve što trebamo znati o koronavirusu”.

“Decembra 2019. godine kineske vlasti su obavijestile svijet da se virus širi kroz njihovo društvo. U narednim mjesecima proširio se na druge zemlje, a slučajevi su se udvostručili u toku nekoliko dana. Ovaj virus je teški akutni respiratorni sindrom koronavirus koji uzrokuje bolest nazvanu Covid-19 i koju svi jednostavno zovu koronavirusom”, navodi se na početku snimka.

Hitna pomoć je u nastavku snimka nastojala dati odgovor na pitanje šta se zapravo događa kad virus zarazi čovjeka i šta sve trebamo činiti.

“Virus je zapravo samo ljuska koja obavija genetski materijal i nekoliko bjelančevina koji nije ni živi stvor. Može da se razmnožava samo unutar živih ćelija. Korona se može širiti površinama, ali još je neizvjesno koliko dugo može preživjeti na njima. Čini se da je njen glavni način širenja kapljica infekcija, kada ljudi kašlju ili kada dodirnete nekoga ko je bolestan, a zatim trljate oči ili nos. Virus se zatim kreće dublje u tijelo i njegova odredišta su crijeva, slezena ili pluća – gdje može imati najdramatičniji učinak”, navodi se.

Upozorava se kako za samo nekoliko dana koronavirusa može izazvati prilično dramatičnu situaciju.

“Pluća su obložena milijardama epidemnih ćelija. To su vanjske ćelije vašeg tijela, pokrivaju vaše organe i sluznicu te samo čekaju infekciju. Korona se povezuje sa specifičnim receptorima na membranama žrtve kako bi ubrizgala svoj genetski materijal. Ćelija ne znajući šta se dešava izvršava nova uputstva koja su poprilično jednostavna, kopiraj i ponovo sastavi. Popunjava se sve više i više kopija izlaznog virusa dok ne dođe do kritične tačke i ne primi jednu konačnu naredbu, samouništavanje. Ćelija se topi oslobađajući nove čestice korone spremne da napadnu više ćelija. Broz zaraženih ćelija raste eksponencijalno. Nakon otprilike 10 dana milioni tjelesnih ćelija su zaraženi, a milijarde virusa progutale su pluća. Virus nije nanio još previše štete, ali slijedi najgore”, navodi se u snimku.

Nadalje navode kako imuni sistem, iako bi trebao da nas štiti, može biti prilično opasan za nas i treba mu kontrola.

“Dok imune ćelije nadiru u pluća da bi se borile protiv virusa korona inficira neke od njih i stvara zbrku. Ćelije nemaju ni uši, ni oči. One komuniciraju putem sićušnih informativnih proteina zvanih citokini. Gotovo svaku važnu imunološku reakciju kontrolišu oni. Korona natjera zaražene imunološke ćelije da pretjerano reaguju u smislu da stavlja imunološki sistem u borbeno bjesnilo i šalje mnogo više svojih vojnika nego što bi trebalo da troši svoje resurse. Tako uzrokuje štetu. Dvije vrste ćelija čine posebnu štetu”, navodi se u snimku koji je objavila Hitna pomoć KS.

Cijeli sadržaj možete preslušati u priloženom snimku.

Najnovije

Lavić i Zornić: Blokadu institucija je započeo HDZ! O državi pregovarati isključivo u Sarajevu, a ne u Neumu i kafanama

Gostujući na Hayat TV profesor Senadin Lavić govoreći o izbornim reformama i pregovorima koji traju, a u kontekstu neprovođenja...