Hladan tuš za Rusiju: Izbačeni iz kvalifikacija za EURO 2024!

Preporučujemo

Žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. godine bit će održan 9. oktobra u Frankfurtu, a u bubnju neće biti reprezentacije Rusije!

Evropska fudbalska federacije (UEFA) odlučila je da A reprezentaciju Rusije izbaci iz žrijeba kvalifikacija za EURO.

- -

Ovakav epilog najavio je Andrej Pavelko, predsjednik FS Ukrajine, a nekoliko sati kasnije stigla je i zvanična potvrda iz UEFA-e. Hladan je to tuš za Ruse koji je stigao sa Hvara iz Hrvatske, gdje se sastao Izvršni komitet UEFA-e.

Rusija je suspendovana iz svih međunarodnih takmičenja nakon početka agresije na Ukrajinu, zbog čega nije igrala baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Također, klubovi iz Rusije izbačeni su iz evropskih takmičenja.

No, uprkos tome, stručnjaci iz FSBiH u vidu Komiteta za hitnost kojeg su sačinjavali Vico Zeljković, Ivan Beus, Irfan Durić, Miloš Brkić, Dragan Soldo i Fuad Čolpa, odlučili su da prihvate ponudu iz Rusije i pristali su da Zmajevi 19. novembra gostuju u St. Petersburgu i odigraju prijateljski meč sa zemljom koja je pod sankcijama.

- -

Inače, u žrijebu kvalifikacija učestvovat će 53 reprezentacije (Njemačka kao domaćin direktno se kvalifikovala), i bit će raspoređene u deset grupa – sedam po pet ekipa i tri grupe po šest ekipa.

Deset pobjednika grupa i deset drugoplasiranih u grupama kvalifikovat će se na završni turnir. Za preostala tri mjesta igrat će se baraž u martu 2024. godine.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...