Hljeb bez glutena

Preporučujemo

U današnjem društvu sve je više prisutna alergija na gluten. Ukoliko imate ovakvih problema ne morate odustati od ukusnih peciva, već iskoristite zdrave varijante.

Sastojci:

- -

– 325 ml obranog mlijeka

– 2 jaja

– 1 kašika bijelog vinskog sirćeta

– 450 g crnog brašna bez glutena

- -

– 1/2 kašike morske soli

– 2 kašike smeđeg šećera

– 1 1/2 kesica suhog kvasca

– 3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Zagrijati rernu na 200ºC. Ugrijte mlijeko na laganoj vatri, a zatim ostavite da se malo ohladi.

U veću posudu stavite jaja, dodajte sirće, a zatim postepeno miješajte u toplom mlijeku dok se ne sjedine.

Brašno, so, šećer i kvasac sjedinite u drugoj posudi, a zatim varjačom izmiješajte suhe sastojke sa vlažnim i formirajte ljepljivo testo.

Tijestu dodajte maslinovo ulje, pa umijesite kuglu, dodajući malo brašna ako je previše ljepljivo.

Stavite na podmazan pleh, prekrijte vlažnom krpom, pa ostavite na toplom mjestu, otprilike sat vremena, da naraste. Kada se tijesto digne, stavite pleh u vruću rernu i pecite oko 35 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se malo ohladi, a zatim narežite i poslužite.

Prijatno!

Najnovije

Emir Suljagić i Munira Subašić će se obratiti u UN-u

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i predsjednica Udruženja ‘Majke Srebrenice’ Munira Subašić otputovali su u New York. Oni će...