Hoće li biti kvoruma: Dom naroda o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH

Preporučujemo

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi sutra, u nastavku ranije prekinute sjednice, trebalo da razmatra zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Predložene izmjene, koje je ranije podržao Predstavnički dom PSBiH predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje video-nadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.

- -

Sjednica Doma naroda nije mogla biti održana 26. aprila zbog nedostatka kvoruma, jer joj nisu prisustvovala tri od ukupno pet delegata iz Kluba hrvatskog naroda, a kvorum čini devet delegata – po tri iz sva tri kluba.

Još uvijek je nepoznato da li ćekvoruma biti sutra. Bariša Čolak je kazao ranije da Hrvati nisu bojkotovali sjednicu, jer se on pojavio kao i Martin Raguž. No, u javnosti je drugačija percepcija, piše NAP.

Dom naroda je na jednoj od ranijih sjednica zaključio da se zaduže Centralna izborna komisija BiH, Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Vijeće ministara BiH i Agencija za javne nabavke BiH, da dostave mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, svako iz okvira svoje nadležnosti.

Najnovije

Delegacija EU poručila vlastima BiH: Najvažniji zakoni još nisu usvojeni

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se na mreži X gdje su istaknuli da je bilo pozitivnih...