Hoće li HDZ zbog izbora bošnjačkih delegata blokirati Skupštinu Posavskog kantona?

Preporučujemo

Političke prilike u Posavskom kantonu su uzavrele nakon informacija da je HDZ navodno spreman bojkotovati izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Dok iz SDA javnost na to upozoravaju, iz HDZ-a njihove navode negiraju.

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Posavskog kantona mora biti održan do 2. decembra ove godine, kada je krajnji rok Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.Međutim, Posavski kanton bi mogao ostati bez svojih delegata, ukoliko se ostvare upozorenja koja su stigla iz tamošnjeg ogranka Stranke demokratske akcije (SDA).

Prema njihovom tvrdnjama, zastupnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koji imaju natpolovičnu većinu u Kantonalnoj skupštini, neće se pojaviti na sjednici, a bez kvoruma za rad, nema ni imenovanja delegata.

“HDZ Posavina po nalogu je 15. novembra primila Elmedina Konakovića, iako Narod i Pravda u Posavini nije parlamentarna, a na sastanku iza zatvorenih vrata dogovara tzv. plan C, koji podrazumijeva zakazivanje sjednice Skupštine Posavskog kantona za 1. decembar, a krajnji rok za dostavu izabranih listi CIK-u BiH je 2. decembar. HDZ-ovi zastupnici po već dogovorenom scenariju će biti odsutni na zakazanoj sjednici te bez kvoruma neće biti stečeni uslovi za rad”, navode iz SDA Posavskog kantona.

Inače, Konakovićevo ime u priči o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Posavskog kantona našlo se prije nekoliko dana upravo jednim njegovim potezom.

Naime, raniji dogovor da će posavsku kandidatsku listu SDA podržati zastupnik PDA Mujo Puzić, doživio je svoj zaplet, nakon što se njegov potpis našao na drugoj listi, a tu informaciju javnosti je upravo plasirao Konaković prilažući i fotografiju dokumenta.

Skupština Posavskog kantona već je kandidirala liste za Dom naroda Parlamenta FBiH, a koje je potvrdio CIK BiH. Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, nosilac liste iz reda hrvatskog naroda je HDZ-ov Ilija Ilić.

Iz reda Bošnjaka stvorene su dvije liste, na SDA-ovoj je nosilac Mehmed Memišević, dok je na nezavisnoj Emir Beširević. Iz reda srpskog naroda nositeljica liste je Svetlana Kamenjaš iz HDZ-a.

“HDZ će opstruirati izbor SDA-ove liste te će se mandat dodijeliti najjačoj poraženoj listi iz drugih kantona. HDZ će opstrukcijom implementacije izbornih rezultata pokušati otežati SDA da osvoji većinu u Domu naroda Parlamenta FBiH. Očigledno se historija ponavlja, a Posavina je ponovno na tapeti i na iskušenju”, navode iz posavske SDA.

Iz ove stranke ističu i da je Posavina služila za najbolji primjer poštovanja svih njenih sugrađana, međutim, danas je stavljena u fokus prljave političke trgovine, koja bi destabilizirala odnose između Hrvata i Bošnjaka.

“U ovoj političkoj trgovini i Hrvati su izdani i prevareni jer neće imati svoj glas u Domu naroda FBiH. Velika se žrtva podnosi od HDZ-a samo kako bi udovoljili Osmorki”, poručili su iz SDA.

S druge strane, iz HDZ-a su negirali navode iz SDA. Predsjedavajući Kantonalne skupštine iz HDZ-a Blaž Župarić je kazao za Klix.ba da će svi zastupnici stranke kojoj pripada prisustvovati sjednici, a koja će biti održana u zakonski predviđenom roku.

“Sjednica Skupštine još uvijek nije zakazana, ali će sve u roku biti obavljeno. Kod nas nema kalkulacija, sve je relativno čisto. Iznenadilo me kada sam pročitao (informacije SDA, op.a.), svi će se 100 posto pojaviti. Imamo nekoliko zastupnika koji su trenutno bolesni, imaju termine u bolnicama i želimo da svi oni prisustvuju”, kazao nam je Župarić.

Najnovije

Tursku zatresao novi zemljotres jačine 5,1 stepen, 203. u posljednjih 55 sati

Novi potrers magnitude 5,1 stepeni Richterove skale zatresao je prije nekoliko minuta centralnu Tursku. Ovo je 203. potres koji...