Hoće li opozicija iz RS pristati na Dodikovu igru oko bojkota izbora?

Preporučujemo

Predstavnici koalicionih partnera u RS-u dogovorili su se danas da pozovu opoziciju da ne prihvate izlazak na lokalne izbore po Izbornom zakonu BiH.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, nakon sjednice koalicionih partnera, pozvao je sve na sastanak u ponedjeljak, u 14 sati.

- -

– Vidjećemo kakav stav će zauzeti, a onda od toga zavise dalji koraci – izjavio je Stevandić.

– Naš prijedlog je da se na izborima ne učestvuje po zakonima, odnosimo odlukama koje je predložio Christian Schmidt, rekao je Milorad Dodik nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a.

On je rekao da je neophodan dijalog sa opozicijom o ovom pitanju, dodajući da ostaju pri donošenju Izbornog zakona RS po kojem je potrebno organizovati izbore.

– To je moguće obezbijediti samo ako sve partije prihvate da RS ima pravo da provede izbore po svom izbornom zakonu, istakao je Dodik.

- -

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović još ranije rekao da će ova stranka zaći na izbore po pravilima koje je naložio CIKBiH.

Sastanku koalicije danas su prisustvovali lideri SNSD, US, SP, NPS – Milorad Dodik, Nenad Stevandić, Petar Đokić, Darko Banjac i predstavnica DEMOS-a Spomenka Stevanović.

Vijeće naroda RS nije postiglo danas dogovor oko Izbornog zakona RS i na snazi je veto na Zakon koji je uložio Klub bošnjačkog naroda.

Narodna skupštna RS je usvojila Izborni zakon u aprilu nakon što je visoki predstavnik u BiH, kojeg ne priznaje vlast u RS-u, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.

Centralna izbrona komisija (CIK) BiH raspisala je lokalne izbore po izmjenama Izbornog zakona BiH koji treba da budu održani 6. oktobra ove godine.

Najnovije

Bečarević pojasnio šta podrazumijeva dogovor između SBiH-a, SDA i DF-a za lokalne izbore

Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u emisiji na N1 je pojasnio šta zapravo...