Hoće li SAD podržati Vučićevu ideju o Otvorenom Balkanu? Escobar odgovorio na ovo pitanje, ali i napomenuo stvar koja je bitna za BiH

preporučujemo

Ukoliko u inicijativi Otvoreni Balkan nije svih šest zapadnobalkanskih država ona neće uspjeti, izjavio je izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

U online obraćanju na konferenciji o Otvorenom Balkanu u Skupštini Srbije, Escobar je rekao da regionalne inicijative moraju biti jednako otvorene za sve države.

Inicijativa za saradnju “Otvoreni (Open) Balkan” uključuje Srbiju Albaniju i Sjevernu Makedoniju, a predviđa slobodu kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi između ove tri zemlje. Kosovo, Bosna i Hercegovina i Crna Gora nisu dio Otvorenog Balkana.

Escobar je izjavio da su među izazovima Otvorenog Balkana kontrola granica nakon njihovog otvaranja, smanjenje korupcije i smanjenje državne kontrole u privredi.

– Pored toga, važno je da ove tri zemlje koje pokreću inicijativu budu veoma otvorene i da blisko razgovaraju sa druga tri partnera koja su skeptična, rekao je Escobar.

Kako je istakao Escobar, u regionalnoj inicijativi mora da postoji jednakost za sve građane i projekte i da ne smije biti diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan dodao je da su SAD spremne da pomognu regionalne inicijative, ukoliko one ne ometaju evropske integracije.

– Mi smo voljni da vam na tom putu pomognemo, da ispunite međunarodne standarde, da postanemo partneri sa Evropom kako bi obezbijedili da ovaj region postane jedan od najvažnijih ekonomija u Evropi, rekao je Escobar, piše RSE.

 

 

 

Najnovije

SBiH: Svi rudari trebaju biti uposlenici Elektroprivrede koja ne treba da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici u Tuzli, osim što je izabrao novo...