– Uvidom u zapisnik sa zadnje sjednice Komisije za lijekove može se zaključiti da je došlo do podjele prilikom diskusije o ekspertnom mišljenju, a koje je ta ista komisija tražila da se izradi na predzadnjoj sjednici. Budući da takav stav, odnosno neuvažavanje zahtjeva ekspertnog mišljenja, sa jedne strane obesmišljava svrhu postojanja Liste eksperata ALMBiH, a sa druge otežava i dovodi u pitanje buduće funkcionisanje procedure registracije lijekova, u narednom periodu pokušat ću da apelujem na članove komisije da dođu do zajedničkog stava po predmetnom pitanju. Ukoliko ti pokušaji ne urode plodom na narednoj sjednici/sjednicama komisije, bit ću prinuđen da odluku donesem samostalno, uvažavajući stručnu argumentaciju kao i procedure i ovlaštenja propisane Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima – stoji u saopćenju Zolaka.

- -

Inače, uvoz spornih lijekova iz Rusije u našu zemlju prestao je biti u domenu zdravstva i prerastao u političko pitanje, pa je o ovome u posljednje vrijeme govorio i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, koji ne vidi ništa sporno u uvozu ovih medikamenata.

Međutim, Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH još krajem 2019. godine je u svom dopisu, kojeg je uputilo relevantnim državnim institucijama, u procesu registracije lijekova izrazilo zabrinutost za dolazak ovakve vrste lijekova – neusporedivih bioloških lijekova u terapijske procedure pacijenata u BiH, jer, kako navode, oni nisu registrirani od strane Evropske agencije za lijekove (EMA), ali ni u SAD-u, Japanu , Kanadi…

(Faktor)