Hodžić o Milanovićevim skandaloznim izjavama: Ne treba se čuditi ako maloljetnici na stadionima skandiraju “nož, žica, Srebrenica”

preporučujemo

Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, komentirao je u N1 Studiju uživo istupe predsjednika Zorana Milanovića.

Milanović ga je optužio i da nije predstavnik nacionalne manjine, a Hodžić kažće da je očito Milanović preuzeo retoriku legitimiteta od Dragana Čovića te da neće ulaziti u raspravu o tome.

Kazao je kako ga kao građanina Hrvatske zabrinjava nastavak retorike o genocidu u Srebrenici.

– Ako predsjednik relativizira genocid u Srebrenici, što mi sutra možemo očekivati? Ne treba se čuditi ako maloljetnici na stadionima skandiraju ‘nož, žica, Srebrenica’. Ovo je otvorilo Pandorinu kutiju, ovo što predsjednik govori da nije svaka žrtva ista. Zabrinut sam kad predsjednik države ima ovakve stavove o genocidu nad mojim narodom. Da sam se ja tad zadesio u Srebrenici, doživio bih istu sudbinu kao 8.500 mojih sunarodnjaka – kaže.

Govoreći o zakonu koji je visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo na samom kraju svog mandata u BiH, a protiv kojega se najglasnije bunio i buni Milorad Dodik, Hodžić kaže:

– Naravno da mu on to zamjera kad je manji entitet u BiH nastao na etničkom čišćenju i genocidu. Ako pogledat liniju, granicu RS-a, to su mjesta gdje su počinjeni najveći ratni zločini u BiH, ta mjesta su etnički očišćena ne samo od Bošnjaka nego i od Hrvata. Tu je prije rata većinsko stanovništvo bilo bošnjačko ili hrvatsko, ili je bilo podjednako jednih ili drugih i Srba. Nisu ubijani ljudi u mjestima gdje su Srbi činili većinu. Jasno je zašto srpska politika ne želi priznati genocid jer bi time pala na koljena i priznala da je RS nastala na genocidu – rekao je Hodžić.

Pročitajte:  Deutsche Welle analizira: Šta Zoran Milanović ima protiv BiH?

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...