Hodžić prozvala Fortu: Od „udara poskupljenja“ zaštite i korisnike koji nemaju mogućnost da se priključe na gasnu mrežu ili na sistem Toplana

Preporučujemo

Admela Hodžić, zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Skupštini Kantona Sarajevo zatražila je od premijera Kantona Sarajevo Edina Forte da hitno promijeni odluku kada je riječ o subvencioniranju troškova pred nastupajuću zimu. Navela je da nije uredu da se subvencioniraju troškovi samo građana koji se griju na plin i korisnika Toplana Sarajevo, dodavši da se moraju subvencionirati i troškovi građana koji se griju na drva i pelet.
“Slušam sinoć izjavu ministra Hadžiahmetovića i ne mogu da vjerujem da će i ove grijne sezone subvencionirati samo plin i korisnike usluga Toplana Sarajevo. Premijeru Forto, hitno promijenite odluku. Moraju se subvencionirati i troškovi građana koji se griju na drva i pelet. U februaru ove godine podnijela sam inicijativu da se za grijnu sezonu uz gas i Toplane subvencioniraju i ostali energenti ekološki prihvatljivi za zagrijavanje, kao što su drva za ogrjev, pelet i drugi ekološki prihvatljivi energenti, uz obrazloženje da je tada njihova cijena uvećana više od 30 % u odnosu na početak grijne sezone – navela je Hodžić.
 U incijativi upućenoj Vladi KS za prošlu grijnu sezonu, kako navodi, tražila je da se od „udara poskupljenja“ zaštite i korisnici koji nemaju mogućnost da se priključe na gasnu mrežu ili na sistem Toplana.
“Odluka koju je prethodno donijela Vlada KS je diskriminirajuća za sve korisnike koji ne koriste gas ili nisu priključeni na sistem Toplana. Smatram da se moraju osigurati novčana sredstva za subvenciju preostalog dijela stanovništva, jer postoje domaćinstva koja nemaju mogućnost priključka na gasnu mrežu ili Toplane, a da im niko ne pomaže u vidu subvencije za njihovu nabavku. Očigledno je riječ o diskriminaciji stanovništva, posebno rubnih dijelova našeg Kantona ali i ostalih koji za zagrijavanje ne koriste plin i usluge Toplana.  Danas se suočavamo s činjenicom da je došlo do poskupljenja energenata za zagrijavanje preko 50 %, a nekih i 100%. Pored toga, osigurana novčana sredstava za subvenciju korisnika gasne mreže i Toplana Sarajevo u KS su nesrazmjerno raspoređena, jer se jednako subvencioniraju domaćinstva koja preživljavaju s minimalnim prihodima kao i domaćinstva s nadprosječnim primanjima. Iz današnje perspektive i ponašanja Vlade KS ispada da je Pilot projekt subvencioniranja zamjene peći/kotlova na ugalj i čvrsta goriva s certificiranim pećima odnosno kotlovima i toplotnim pumpama u domaćinstvima u KS potpuna prevara građana, kojima je prodata priča o smanjenju troškova grijanja. Danas je pelet, uz 100% poskupljenje u odnosu na prošlu godinu, sve, osim jeftin – ukazala je Hodžić.
Dalje poručuje:
“Premijeru Forto, zaustavite ovu diskriminaciju naših građana! Zato ste položili zakletvu i sve građane morate tretirati jednako! Ne smije se dozvoliti stvaranje društva u kojem su neki izuzetniji od drugih! Zbog čega mnogi naši građani i napuštaju svoju domovinu? Jedini mogući razlog ignorisanja ovog problema je izgleda da su ministri namještali Odluku tako da sebi smanje račune, a narod ko “šiša”,  jednako kao što su svojevremeno subvencionirali firme članova porodice i prijatelja. Očigledno je da Vladu KS ne zanimaju životi građana u rubnim općinama Kantona Sarajevo i kako će oni preživjeti nadolazeću zimu. Kanton Sarajevo nisu samo općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. Šta je s građanima koji jedva kupe dva metra drva i šta je s porodicama koje su danas prevarene i finansijski potopljene Vašom inicijativom prelaska na grijanje peletom?
Premijeru Forto i poštovani ministri, danas pred nadolazeću zimu imate obavezu i prema tim porodicama i apelujem na Vas da je ispunite. Ne pravite se slijepi i gluhi na njihove probleme, samo zato što formalno nisu dio Grada Sarajevo ili zato što nisu korisnici usluga Sarajevogasa i Toplana. Je li ovo korupcija ili zloupotreba položaja kada sami sebi donesete odluku o određenim povlasticama? – istakla je Hodžić.

Najnovije

Uhapšena potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili zbog korupcije, isključena iz stranke

Potpredsjednica Evropskog parlamenta grčka političarka Eva Kaili uhapšena je u okviru istrage za korupciju. Prema još nepotvrđenim informacijama 15 političara...