Holandska ministrica pohvalila “velikodušnu politiku” Turske prema Sirijcima

Preporučujemo

Holandska ministrica vanjske trgovine i razvojne saradnje Sigrid Kaag pohvalila je, kako je istakla, “velikodušnu politiku” Turske koju provodi u vezi sa pružanjem zaštite Sirijcima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Turska provodi velikodušnu politiku zaštite Sirijaca u svojoj zemlji”, navela je Kaag u saopćenju, odgovarajući na pitanje zastupnika o sporazumu o migrantima koji su Turska i Europska unija (EU) postigli u martu 2016. godine.

Dodala je da je Turska u velikoj mjeri doprinijela smanjenju broja ilegalnih migranata, kao i smanjenju broja utapanja migranata u moru.

Napomenula je i kako je zahvaljujući pomoći EU-a za izbjeglice u Turskoj osigurano obrazovanje za mnogu djecu iz Sirije kao i pomoć sirijskim porodicama u Turskoj.

“Činjenica da su Sirijci svjesno odlučili ostati u Turskoj umjesto u EU pokazuje da su uvjeti za Sirijce u Turskoj dobri”, poručila je Kaag.

Podsjetila je i kako je, prema podacima UNHCR-a, broj Sirijaca koji borave u Turskoj u avgustu porastao na 3,5 miliona.

“Osim toga, Turska prihvata i druge grupe migranata i ugroženih osoba. Prema svim podacima, moramo nastaviti podržavati Tursku kroz program EU-a”, navela je holandska ministrica vanjske trgovine i razvojne saradnje.

Najnovije

Dodik: Nećemo imati većinu u NSRS, a Cvijanović i Krišto bi bile tandem u Predsjedništvu BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će kandidati ove stranke za pojedinačne funkcije na predstojećim opštim izborima...