Hor: Kad sarajevski “Lola” osvoji glavnu nagradu u Beogradu

Preporučujemo

Kamerni mješoviti hor „Lola“ iz Sarajeva donio je nedavno pregršt nagrada iz Beograda.

Bravo / Kamerni mješoviti hor Lola iz Sarajeva osvojio Grand Prix u Beogradu

- -

Naime, na međunarodnom festivalu “Beogradske horske svečanosti” u konkurenciji osam horova, Kamerni mješoviti hor “Lola” iz Sarajeva osvojio je Grand Prix.

Kamerni mješoviti hor “Lola” na festivalu se takmičio u dvije kategorije – duhovna i svjetovna muzika. Festival se održao od 28. do 30. septembra, a hor iz Sarajeva se takmičio 28. septembra u Domu omladine Beograd. Osim toga, hor je osvojio i zlatnu medalju s najviše osvojenih bodova – 98 od 100. Također, dirigentu hora Josipu Kataviću uručena je i nagrada za najboljeg dirigenta.

Povodom tih lijepih vijesti kontaktirali smo dirigenta hora – Josipa Katavića, koji nije krio zadovoljstvo zbog njihovog uspjeha.

„U izuzetno jakoj konkurenciji i pred izuzetno jakim žirijem, Kamerni mješoviti hor je imao odličan nastup i osvojio je tri nagrade. Veoma smo ponosni na ove nagrade“, govori dirigent Katavić za Radiosarajevo.ba.

- -

Navodi da je bilo i smijeha i suza kada su čuli da su osvojili Grand Prix:

„Beograd je uvijek bio izuzetan kulturni centar kada su horovi u pitanju. Dovoljno je reći da je predsjednica žirija bila profesor emeritus Darinka Matić – Marović. To dovoljno govori koja je težina nastupa bila kada je jedan takav stručnjak u žiriju. Mi smo jednostavno bili pozitivno šokirani kada smo čuli za Grand Prix i ostale nagrade.“

Iako postoje samo četiri godine, učesnici hora Lola su dobili mnoga priznanja i osvojili značajne rezultate na brojnim takmičenjima i festivalima.

Dirigent Katavić navodi da su im sva priznanja draga i važna, što im govori da rade kako treba te da su na pravom putu, prenosi radiosarajevo.

Planova ne manjka za vrijednu ekipu Kamernog hora Lola, već imaju poziva za nastupe širom Europe, a Katavić koristi priliku da najavi njihov koncert u Banskim dvorima u Banjoj Luci 15. decembra.

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...